Je leest:

Europese bossen kunnen extra biobrandstof leveren

Europese bossen kunnen extra biobrandstof leveren

Auteur: | 5 augustus 2008

Biobrandstof uit hout van Europese bossen kan veel beter gewonnen worden dan nu. Volgens berekeningen van wetenschappers van Wageningen Universiteit (WUR) kunnen de bossen maar liefst in vier procent van de totale brandstofbehoefte van Europa voorzien.

De wetenschappers leggen de berekeningen in een advies voor aan de Europese Commissie. Ze beschrijven daarin ook hoe de biobrandstoffen uit hout het best worden gewonnen. Voorop staat dat er alleen duurzaam wordt gekapt. Beschermde natuurreservaten en oerbossen blijven buiten schot.

Volgens Gert-Jan Nabuurs, een van de onderzoekers, is het juist nu aantrekkelijk om hout als biobrandstof te gebruiken. “Ten eerste zijn de olieprijzen erg hoog. Dat maakt het sprokkelen van hout, op zichzelf een dure bezigheid, zelfs opeens rendabel ten opzichte van het kopen van olie. Daarnaast voorkom je met het gebruik van hout, dat de productie van verstookbare biomassa ten koste gaat van voedselproductie – iets waarbij graan en mais wel sprake van is.” Het enige waar biobrandstof uit hout een nadelige invloed op heeft is de papierindustrie. Toch hoeft dat niet zo te zijn, zegt Nabuurs.

De truc is volgens Nabuurs tweeledig. Hout dat al beschikbaar is, kan efficiënter worden gebruikt. Daarmee zit je dus niemand in de weg. “Ten eerste kun je hout in papier en meubels vaker recyclen tot biobrandstof. Zo maak je gebruik van hout dat toch al gewonnen wordt”, legt Nabuurs uit. Als tweede optie noemt hij een samenwerking met alle boseigenaren in Europa. In hun bossen ligt volgens de onderzoeker nog veel resthout dat niet gebruikt wordt – dode takken die op de grond gevallen zijn bijvoorbeeld. Niet toevallig hebben die eigenaren goede banden met de papierindustrie. Daarom adviseren Nabuurs en zijn collega’s aan de EU daarover het volgende: zet een grote samenwerking op met de papierindustrie. Zo betrek je niet alleen de papierindustrie, maar bereik je ook alle boseigenaren en dus al het resthout.

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 05 augustus 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.