Iedereen kent de observaties van de Europese satellietenreeks Meteosat. Misschien niet direct, maar in elk geval via de radio of televisie. Sinds 1977 maken meteorologen gebruik van Meteosat meetgegevens bij het samenstellen van de weerberichten.
Meteosat-9, klaar voor lancering.
Sinds die tijd is de betrouwbaarheid van het systeem enorm toegenomen. Weersvoorspellingen kunnen met steeds grotere precisie worden gedaan. En voor zwaar weer, zoals orkanen of hoosbuien, kan tijdig worden gewaarschuwd.
Verbetering
Meteosat-9 levert, net als zijn voorganger de nummer 8, ook een bijdrage aan de verbetering van weersvoorspellingen. Onder andere door SEVIRI, de 2,5 keer scherpere camera aan boord.
De SEVIRI-metingen brengen onze atmosfeer nóg scherper in beeld.
SEVIRI kan binnen een kwartier onze kant van de aarde in kaart te brengen in liefst twaalf verschillende golflengtes. De vorige Meteosats deden dat in een half uur op slechts drie verschillende golflengtes. De SEVIRI-metingen brengen onze atmosfeer in drie dimensies nóg scherper in beeld.
De tweede ‘Meteosat Second Generation’ werd vanuit Kourou (Frans Guyana) gelanceerd met een Ariane 5 draagraket. ESA heeft de satelliet ontwikkeld en gebouwd. Eenmaal in de ruimte neemt de onafhankelijke Europese Meteorologische organisatie Eumetsat het gebruik en de distributie van gegevens voor haar rekening.
Zie ook:
- Meteosat Second Generation: meer dan alleen het weer (Kennislinkartikel van ESA)
- Meteosat Second Generation (Engels)
- Weersatellieten: een lawine van informatie (Kennislinkartikel)
- Beter klimaatmodel door satellietmetingen (Kennislinkartikel van het KNMI)
- Russische lancering voor Europees meteorologisch ruimteplatform (Kennislinkartikel van ESA)