Je leest:

Europa lanceert nieuwe weersatelliet

Europa lanceert nieuwe weersatelliet

ESA lanceerde gisterenavond vanaf Europa’s lanceerbasis in Kourou (Frans Guyana) Meteosat-9, de tweede van een nieuwe generatie weersatellieten. Meteosat-9 vervult in eerste instantie de rol van reservesatelliet, naast de in 2002 gelanceerde Meteosat-8. Zo kunnen weerwaarnemingen ook in de toekomst worden gegarandeerd. Deze tweede satelliet in de MSG-serie (Meteosat Second Generation) werd in een baan om de aarde gebracht met een Ariane 5 raket.

Iedereen kent de observaties van de Europese satellietenreeks Meteosat. Misschien niet direct, maar in elk geval via de radio of televisie. Sinds 1977 maken meteorologen gebruik van Meteosat meetgegevens bij het samenstellen van de weerberichten.

Meteosat-9, klaar voor lancering.

Sinds die tijd is de betrouwbaarheid van het systeem enorm toegenomen. Weersvoorspellingen kunnen met steeds grotere precisie worden gedaan. En voor zwaar weer, zoals orkanen of hoosbuien, kan tijdig worden gewaarschuwd.

Verbetering

Meteosat-9 levert, net als zijn voorganger de nummer 8, ook een bijdrage aan de verbetering van weersvoorspellingen. Onder andere door SEVIRI, de 2,5 keer scherpere camera aan boord.

De SEVIRI-metingen brengen onze atmosfeer nóg scherper in beeld.

SEVIRI kan binnen een kwartier onze kant van de aarde in kaart te brengen in liefst twaalf verschillende golflengtes. De vorige Meteosats deden dat in een half uur op slechts drie verschillende golflengtes. De SEVIRI-metingen brengen onze atmosfeer in drie dimensies nóg scherper in beeld.

De tweede ‘Meteosat Second Generation’ werd vanuit Kourou (Frans Guyana) gelanceerd met een Ariane 5 draagraket. ESA heeft de satelliet ontwikkeld en gebouwd. Eenmaal in de ruimte neemt de onafhankelijke Europese Meteorologische organisatie Eumetsat het gebruik en de distributie van gegevens voor haar rekening.

Dit artikel is een publicatie van European Space Agency (ESA).
© European Space Agency (ESA), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 21 december 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.