Je leest:

EU-bossen vertragen opwarming

EU-bossen vertragen opwarming

Auteur: | 23 juni 2008

In een tijd dat wetenschappers zoeken naar alternatieve opslag van CO2, krijgen ze hulp van de Europese bossen. Deze jonge bossen blijken meer dan 10% meer koolstof, onderdeel van CO2, op hebben geslagen in afgelopen 50 jaar. Dit komt door de toename van bossen volgens een nieuw artikel van een Europees onderzoeksteam in Nature Geoscience

Ondanks intensief gebruik nemen de Europese bossen meer dan 10% op van de CO2-emissies in Europa. Daarmee dragen ze bij aan het vertragen van de opwarming van de aarde. In de afgelopen 50 jaar hebben de Europese bossen zich ontwikkeld tot opslagplaatsen van koolstof, onderdeel van CO2. Dat komt door een veel duurzamer beheer door de jaren heen, zeggen Europese onderzoekers, waaronder medewerkers van Alterra, onderdeel van Wageningen UR. Zij doen verslag van een grootschalig onderzoek daarnaar in het julinummer van het wetenschappelijk tijdschrift Nature Geoscience.

Bosgebruik

De bossen in Europa worden intensief gebruikt voor recreatie, bescherming van grondwater, bescherming tegen lawines en ook voor houtproductie. Naast de oogst van hout voor de bouw en voor de papierproductie, wordt ook biomassa gewonnen uit takken, boomtoppen of zaagafval.

Een Nederlands beukenbos.

Onderzoek

Het grote onderzoek omvatte een analyse van de gegevens van nationale bosinventarisaties over de afgelopen vijftig jaar. In bosinventarisaties worden op duizenden proefvlakken de diameter en hoogte van de bomen opgemeten. Deze inventarisaties worden elke 10 jaar herhaald en stellen onderzoekers in staat om de houtproductie en biomassa te schatten. Aan het onderzoek deden onderzoekers mee uit Frankrijk, Nederland, Italië, Finland, België, de VS, Duitsland, Noorwegen en Roemenië.

Historische ontwikkeling

Sinds 1950 verdubbelde de staande biomassa (hier drooggewicht van alle planten en bomen) in alle lidstaten van de EU. Deze onverwachte groei kan worden toegeschreven aan een combinatie van factoren: herstel van het Europese bos na overexploitatie voor en in de Tweede Wereldoorlog, aanplant van bos, duurzaam bosbeheer en stikstofneerslag vanuit de atmosfeer. Ook het bemestingseffect door de toegenomen atmosferische CO2 concentratie en de langere groeiseizoenen hebben bijgedragen aan deze spectaculaire groei. Anderzijds bleef de houtoogst relatief constant waardoor het voor de bossen mogelijk werd om grote hoeveelheden koolstof op te slaan.

Een sparrenbos in de Zwitserse Alpen. Bron: GNU

Toekomst

De onderzoekers verwachten dat de relatief jonge Europese bossen de komende decennia nog veel meer koolstof kunnen opnemen, als de houtoogst op het huidige peil blijft. De afgelopen jaren absorbeerden deze bossen meer dan 10% van de CO2-emissies in Europa. Als de toegenomen vraag naar biobrandstof leidt tot een intensiever gebruik van de bossen, kan de natuurlijke opslag van koolstof afnemen, waarschuwen de onderzoekers.

Referentie:

Ciais et al., 2008. Carbon accumulation in European forests. Nature Geoscience doi:10.1038/ngeo233

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR).
© Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 23 juni 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.