Je leest:

ET zwijgt nog in alle talen

ET zwijgt nog in alle talen

Auteur: | 4 mei 2002

Binnenkort zal bij het SETI-project (Search for Extraterrestrial Intelligence) in Berkeley (VS) het vijfonderdmiljoenste rekenresultaat van de wereldwijde pc-zoektocht naar buitenaards leven binnenkomen. Ondanks alle vrijwilligers die hebben meegedaan aan het doorrekenen van de grote hoeveelheden data is nog geen teken van buitenaards leven gevonden.

[email protected] is een van de eerste initiatieven op het gebied van wereldwijde inzet van een groot aantal individuele thuiscomputers die met behulp van actieve screensavers data analyseren. Ondanks de beperkte rekenkracht van de gemiddelde pc kan, bij inzet van grote aantallen, een enorme rekenkracht worden gemobiliseerd. Dat is ook wel nodig als je kijkt naar de hoeveelheid informatie die door SETI geanalyseerd moet worden.

SETI gebruikt de Aricebo radiotelescoop in Puerto Rico. Opgevangen signalen worden verdeeld in kleine datapakketjes die voor analyse naar de SETI-deelnemers thuis worden gestuurd.

50 Tb ( = 50.000 Gigabite) aan kosmische stralingsgegevens moet worden doorzocht naar signalen die zouden kunnen wijzen op intelligent buitenaards leven. Inmiddels is er wereldwijd zo`n 1 miljoen jaar aan rekentijd gestoken in de analyse van deze data. Geen spoor van ET.

Tegenstanders van SETI, die beweren dat er op deze manier geen buitenaards leven te vinden is, zullen smullen van deze laatste gegevens. Betekent dit tegenvallende resultaat nu ook dat het actief meedoen aan wetenschap door het downloaden van screensavers niet zinvol is?

Wellicht kunnen de verschillende navolgers van het SETI-initiatief daar in de toekomst meer over zeggen. Inmiddels zijn er tal van screensavers van het internet te halen die voor verschillende doeleinden gebruik maken van de “wereldwijde rekenkracht”. Zo zijn er onderzoekers op het gebied van bijvoorbeeld kanker, priemgetallen, influenza en AIDS die een beroep doen op onze thuiscomputers. Schattingen van de University of Melbourne laten zien dat het gebruik van screensavers op een vergelijkbare manier als bij SETI de screening of zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen met jaren kan verkorten.

Mocht de zoektocht naar ET uiteindelijk niks opleveren dan kan [email protected] zich in ieder geval troosten met de gedachte dat ze het gebruik van screensavers grid computing infrastructure als nieuwe wetenschappelijke methode op de kaart hebben gezet.

Naast het te verwachten maatschappeijke nut biedt het collectief gebruik van screensavers iederen de mogelijkheid wetenschap direct in de eigen woonkamer te bedrijven. Dat is op zich al een fantastisch idee.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 04 mei 2002
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.