Je leest:

ESA geeft Cryosat een nieuwe kans

ESA geeft Cryosat een nieuwe kans

ESA gaat de ijssatelliet Cryosat opnieuw bouwen en lanceren. De eerste Cryosat ging in oktober 2005 verloren bij de lancering met een Russische Rockot-lanceerraket. De lancering van Cryosat-2 staat gepland voor 2009.

Cryosat is een aardobservatiesatelliet die de ijshuishouding van de aarde in kaart gaat brengen. In het kort: ijsdiktes op de polen, de hoogte van ijsschotsen en de hoeveelheid drijvend zee-ijs. Met deze data kunnen wetenschappers mogelijk een verband leggen tussen smeltend poolijs en de zeespiegelstijging én iets zeggen over de gevolgen die deze stijging heeft voor het klimaat.

Cryosat-2 heeft dezelfde missiedoelen als zijn voorganger. bron: ESA / P. Carril. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

De beslissing om Cryosat een nieuwe kans te geven, werd vorige week genomen op een bijeenkomst van ESA’s programmaraad voor aardobservatie in Parijs. ‘Dit is een belangrijke beslissing’, zegt directeur van de aardobservatieprogramma’s Volker Liebig. ‘De wetenschappelijke gemeenschap in Europa en in de rest van de wereld wacht vol spanning op de gegevens van Cryosat.’

De eerste Cryosat ging in oktober 2005 verloren bij de lancering met een Russische Rockot-lanceerraket. bron: ESA / K. Büchler. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Omdat Cryosat-2 dezelfde missiedoelen heeft als zijn voorganger, kan de industrie veel kennis uit de eerste missie hergebruiken. Dat geldt ook voor de voorbereidingen die grondstations hadden getroffen voor de operationele fase. En tenslotte kunnen nationale wetenschappelijke instituten verder met het verzamelen van ijsmetingen hier op aarde. Deze gegevens zijn nodig om de nieuwe ijssatelliet te kalibreren.

Zie verder

Dit artikel is een publicatie van European Space Agency (ESA).
© European Space Agency (ESA), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 01 maart 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.