Je leest:

ES-cellen niet zo geschikt voor groei van nieuw bot

ES-cellen niet zo geschikt voor groei van nieuw bot

Auteur: | 27 juli 2009

Embryonale stamcellen lijken niet zo geschikt te zijn als bron voor de groei van nieuw botmateriaal. Engelse onderzoekers bekeken de eigenschappen van botmateriaal afkomstig van drie verschillende celtypen en concludeerden dat het bot van embryonale stamcellen het minst weg heeft van echt bot. Zij publiceerden hun resultaten afgelopen week in vakblad Nature Materials.

Het produceren van nieuwe stukjes bot, met behulp van cellen uit het lichaam van de patiënt zelf, is een techniek die sterk in de belangstelling staat. Het idee is dat zo’n gekweekt stukje bot wordt ingebracht in een beschadigd bot. De twee structuren moeten vervolgens met elkaar versmelten, waarbij het gekweekte stukje bot schade aan het echte bot hersteld.

Eigenschappen en structuur in detail

Tot dusver zijn wetenschappers er al in geslaagd om botachtig materiaal te laten groeien uit botcellen (osteoblasten) en verschillende type stamcellen. Een mooi resultaat en het onderzoek naar praktische toepassingen van de gebruikte technieken is al in volle gang. Maar komt dat niet te vroeg? Over de biologisch/chemische eigenschappen en de structuur van het gekweekte botmateriaal is immers nog weinig bekend.

Onderzoekster Molly Stevens in actie in het laboratorium van Imperial College London.
Imperial College London

Wetenschappers van het Imperial College London brengen hierin verandering. Zij hebben botachtig materiaal, afkomstig van drie verschillende celtypen, met elkaar vergeleken. De Engelsen analyseerden bot uit osteoblasten, volwassen stamcellen van het beenmerg en embryonale stamcellen in detail. De bron van het materiaal blijkt belangrijk voor de eigenschappen die het gekweekte bot uiteindelijk krijgt.

ES-cellen afschrijven?

Osteoblasten en volwassen stamcellen slagen er op veel vlakken in om echt bot na te bootsen. Met embryonale stamcellen lukt dat nog niet helemaal. Het stukje bot dat afkomstig was uit deze cellen is veel minder stijf dan echt bot en heeft bovendien een heel andere minerale samenstelling. De onderzoekers denken dan ook dat embryonale stamcellen niet zo geschikt zijn als bron voor de groei van nieuw botmateriaal.

Een stukje gekweekt bot, afkomstig uit embryonale stamcellen. Het rode gedeelte (in het midden van het bot) is gemineraliseerd, het zwarte gedeelte langs de rand niet.
Dr. Nicholas Evans

En dat is een domper, want embryonale stamcellen leken de grote belofte te zijn voor het kweken van nieuw bot. Osteoblasten en volwassen stamcellen kunnen op dit moment nog niet in voldoende grote hoeveelheden worden gekweekt om genoeg functioneel botmateriaal te maken. Verder onderzoek moet bepalen of we embryonale stamcellen helemaal moeten afschrijven voor behandeling van patiënten met beschadigde botten.

Bronnen

Comparative materials differences revealed in engineered bone as a function of cell-specific differentiation (Eileen Gentleman e.a.), Nature Materials, 26 juli 2009

Zie ook

Botreparatie met eigen stamcellen (Kennislinkartikel)

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 27 juli 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.