Je leest:

Er is leven na de storm

Er is leven na de storm

Auteur: | 24 juni 2004

Orkanen zorgen voor de groei van piepkleine plantjes in de onvruchtbare bovenlaag van de oceaan. Unieke beelden van de NASA laten voor het eerst dit effect van orkanen zien. De plantengroei heeft veel invloed op het wereldklimaat en de koolstofkringloop…

De Amerikaanse onderzoeker Dr. Steven Babin bestudeerde 13 orkanen tussen 1998 en 2001. Daarnaast analyseerde hij kleurendata afkomstig van de SeaWiFS. Dit instrument meet aan boord van de SeaStar satelliet het gehalte aan chlorofyl (het groene pigment van bladgroenkorrels) in planten in de oceaan. Uit de data bleek dat er meer chlorofyl zichtbaar was na een voorbij geraasde orkaan. De meest heftige stormen veroorzaakten grotere hoeveelheden chlorofyl. Meer chlorofyl betekent meer plantengroei.

Door de opwellende kracht van orkanen komt koud voedselrijk water en fytoplankton aan het oppervlak van de oceaan. Fytoplankton is een microscopisch klein plantje dat aan het begin van de voedselketen staat. Na een orkaan zijn er meer nutriënten in de bovenlaag van de oceaan. Samen met de aanwezigheid van zonlicht zorgt dit voor een grotere planktongroei. Dieren en organismen die deze plankton eten, kunnen hier nu ook beter leven.

Er zijn veel verschillende soorten phytoplankton. Dit is een Pediastrum boryanumBron: <A HREF=“http://www.biol.lu.se/limnologi/Limnology/GertrudC/GChome.html”OnMouseOut=“window.status=”;return true"OnMouseOver=“window.status=”return true">Gertrud Cronberg

Fytoplankton neemt tijdens het groeien koolstofdioxide uit de lucht op. Dit broeikasgas speelt een grote rol in het opwarmen van de aarde. Plankton speelt een rol in de koolstofkringloop doordat het broeikasgas haalt uit de lucht dat niet meer terugkomt. Verminderde hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht heeft effect op het wereldklimaat.

Fytoplankton neemt CO2 op uit de lucht. Wanneer het plankton sterft zinkt het naar de bodem van de oceaan, waar het blijft liggen. Langzaam wordt het koolstofdioxide omgevormd in koolstof.

Onderzoekers zijn nog steeds bezig om te bepalen hoeveel koolstofdioxide tijdens zo’n proces wordt verwijderd. “Een betere kennis van de koolstofkringloop zal ons begrip in de ecologie op wereldschaal en klimaatsveranderingen verbeteren”.

Filmpje?

Onderstaand filmpje laat de groei van plankton zien in de bovenste laag van de oceaan na een voorbijgeraasde tornado.

Dit artikel is een publicatie van NASA.
© NASA, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 24 juni 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.