Je leest:

El Niño is terug en blijft voorlopig

El Niño is terug en blijft voorlopig

Orkaanseizoen waarschijnlijk niet zo actief

Auteur: | 20 augustus 2009

Volgens berekeningen houdt de huidige El Niño tot minimaal eind dit jaar aan. El Niño zal waarschijnlijk niet zo sterk worden als in 1997/1998. Daarnaast is de verwachting dat zich minder orkanen zullen vormen.

Modelberekeningen duiden op een verdere ontwikkeling van El Niño. Het water langs de evenaar is ongeveer een graad warmer dan normaal. Ook de passaatwinden in het westen van de Stille Oceaan zijn veranderd in westenwinden, waardoor meer warm water naar het oosten terugvloeit.

Over de uiteindelijke sterkte van de nieuwe El Niño aan het eind van dit jaar is nog onduidelijkheid. Een vrij zwakke met een temperatuurafwijking van 1 graad boven normaal lijkt het meest waarschijnlijke scenario, maar er zijn ook modeluitkomsten die het houden op een zwakke en andere die een middelsterke El Niño in het vooruitzicht stellen. De sterkte wordt waarschijnlijk vergelijkbaar met de vorige El Niño van 2006/2007. Dit is ongeveer de helft van de zeer sterke El Niño van 1997/1998. Het ziet er naar uit dat de El Niño condities tot eind dit jaar en mogelijk ook begin volgend jaar voortduren.

De oceaantemperaturen ten opzichte van de normale temperatuur tijdens de laatste sterke El Niño. Afbeelding: december 1997.
NOAA

Regionale effecten en orkanen

Door de zich ontwikkelende El Niño wordt in de vrijwel de hele tropen iets warmer weer dan normaal verwacht de komende maanden. El Niño brengt waarschijnlijk meer regen in de westelijke Grote Oceaan, maar minder regen in Indonesië. Waarschijnlijk blijft het ook droger op de Antillen. El Niño draagt ertoe bij dat er dit jaar in het Caribisch gebied minder tropische orkanen en stormen zullen ontstaan dan gebruikelijk was de afgelopen 13 jaar. De vooruitzichten voor het Atlantische orkaanseizoen, dat officieel op 1 juni begonnen is, zijn dan ook gunstig: El Niño is verschenen, en de zeewatertemperatuur in het gebied waar ze ontstaan en groeien ligt wat lager dan normaal. Beide effecten onderdrukken het aantal orkanen.

In Zuid-China en op Sri Lanka valt bij een El Niño in deze tijd van het jaar gemiddeld meer regen dan normaal. De korte regentijd (oktober-november) in Oost-Afrika is vaak sterker, terwijl er in het oosten van Zuid-Afrika meer kans op droogte is. Ook Oost-Australië blijft meestal iets droger. Bij een zwakke El Niño kunnen andere weersinvloeden echter belangrijker zijn.

De effecten van een sterke El Niño.
NOAA

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).
© Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 20 augustus 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.