Je leest:

Eiwit zwakt aangeleerde angst af

Eiwit zwakt aangeleerde angst af

Auteur: | 4 juni 2010

Het is Amerikaanse wetenschappers gelukt ratten van hun aangeleerde angst af te helpen door het eiwit BDNF in te spuiten in de hersenen. Wellicht leidt die methode in de toekomst naar een hele nieuwe aanpak in de behandeling van angststoornissen.

Gregory Quirck, University of Puerto Rico

Het klinkt een beetje vaag: laboratoriumonderzoek naar angstreacties. Toch gebeurt dat soort onderzoek vrij veel. Ratten zijn er erg geschikt voor. De knaagdieren kunnen angst snel aanleren door geluid te koppelen aan een lichte elektrische schok in een van de pootjes. Na een tijdje schrikt de rat zodra hij het geluid hoort, omdat hij een elektrische schok verwacht. Die angst is zichtbaar in het gedrag van het knaagdier. Hij stopt zijn normale activiteiten en blijft verstijfd zitten.

Verbinding tussen hersengebieden

Gelukkig voor de ratten is aangeleerde angst ook weer af te leren. Daarvoor is een training nodig waarbij de knaagdieren het gevreesde geluid te horen krijgen zonder dat daar een elektrische schok op volgt. Naast het geheugen voor angst, ontstaat nu ook het geheugen voor een veilig gevoel. De training wist de aangeleerde angst dus niet helemaal uit, maar zwakt de angstreactie wel af.

Hoe werkt anti-angst training in de hersenen? Zenuwcellen in de hippocampus produceren het eiwit BDNF, een natuurlijke groeifactor. BDNF maakt een sterke verbinding tussen zenuwcellen van de hippocampus en de prefrontale cortex mogelijk. Als een rat weinig BDNF aanmaakt, is de verbinding tussen beide hersengebieden slecht, en kan hij zijn angst heel moeilijk afleren.

Nieuwe aanpak voor angststoornissen

Amerikaanse wetenschappers hebben nu bekeken of het andersom ook werkt. Kun je BDNF direct toedienen in de prefrontale cortex zodat de rat geen anti-angst training meer nodig heeft? Hun aanpak lijkt te werken. Spuit een beetje BDNF in de hersenen van een bange rat, en een dag later voelt het knaagdier zich een stuk minder angstig. Zonder training. De rat vergeet zijn angst voor het gevreesde geluid voor ongeveer 48 uur.

Angstreactie bekeken in het laboratorium. De bovenste rat is bang na het horen van een geluid en blijft verstijfd zitten. De onderste rat is behandeld met BDNF. Hij gaat na het horen van een geluid ongestoord verder met waar hij mee bezig was: het drukken op een hefboompje voor voedsel.
Gregory Quirck, University of Puerto Rico

Ook mensen maken van nature BDNF aan. Maar bij patiënten met een angststoornis, zoals het post traumatisch stress syndroom (PTSS), is die aanmaak verstoord. Vandaar dat zij (net als bange ratten met een tekort aan BDNF) heel moeilijk van hun angst af kunnen komen. De Amerikanen hopen in de toekomst medicijnen te ontwikkelen die de aanmaak van BDNF stimuleren. Een hele nieuwe aanpak in de behandeling van angststoornissen.

Bron

Jamie Peters e.a. Induction of fear extinction with hippocampel-infralimbic BDNF, Science 328:1288-1290, 4 juni 2010

Lees ook op Kennislink

Het sociaal angstige brein in de scanner (Universiteit Leiden) Tussen angst en vrees (Bionieuws) Therapie voor angstige kinderen (Cicero) Aantal militairen met PTSS wordt overschat (Universiteit Utrecht) Een pil tegen PTSS (Universiteit Utrecht)

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 04 juni 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.