Je leest:

Egyptologen ontdekken bijzondere sarcofaag

Egyptologen ontdekken bijzondere sarcofaag

Auteur: | 18 januari 2012

Voor het eerst hebben archeologen in de Egyptische Vallei der Koningen een sarcofaag gevonden van een vrouw die niet tot de koninklijke familie van de Farao’s behoort. Volgens de inscripties in de tombe gaat het om Nehemes-Bastet, een zangeres die 3000 jaar geleden werd ingehuurd om lofdichten voor de god Amun te zingen.

De sarcofaag, gemaakt van een donkere houtsoort, werd aangetroffen in een graftombe op zo’n 1,80 meter onder de woestijnoppervlakte. De tombe heeft een afmeting van slechts enkele vierkante meters. Bij het voeteneind van de sarcofaag troffen de archeologen een houten graftablet aan met kleurige hiërogliefen. De inscripties vermelden dat de zangeres een dochter is van een priester uit Karnak. Karnak ligt in de buurt van Luxor in de Vallei der Koningen en staat bekend als het grootste en belangrijkste tempelcomplex van het oude Egypte.

De sarcofaag van Nehmes Bastet. Links van het voeteneind het kleine houten tablet met inscripties.

De vondst is bijzonder omdat alle tot nu toe bekende graftombes in de Vallei der Koningen toebehoren aan farao’s uit het Nieuwe Rijk (ca. 1570 – 1070 v. Chr.) en hun directe familie. In het oude Egypte werden farao’s gezien als verpersoonlijking van Ra, de oppermachtige zonnegod. Vanwege deze bijzondere positie werden farao’s, maar ook hun naaste familie, geliefden en zelfs hun huisdieren, na hun overlijden gemummificeerd en bijgezet in praalgraven.

De komende dagen verwachten de archeologen de sarcofaag te openen. Egyptologen zullen de mummie, die ze naar verwachting in de sarcofaag zullen aantreffen, door middel van röntgenapparatuur nader onderzoeken.

Roerige tijd

Volgens Suzanne Bickel, een Egyptologe verbonden aan de Universiteit van Basel, blijkt uit de stijl van de houten pilaar en de sarcofaag dat de de mummie van Nehemes-Bastet dateert uit de negende eeuw voor Christus. Hij stamt uit de tweeëntwintigste dynastie, toen Libische koningen over Egypte heersten. Bickel schrijft dat in een verslag van de opgravingen in de Vallei der Koningen.

Het tempelcomplex van Karnak.
wikimedia commons

De tweeëntwintigste Egyptische dynastie valt in de onrustige Derde Tussenperiode die volgde op de ineenstorting van het Nieuwe Rijk. Verschillende oorlogen en heersers volgden elkaar in relatief hoog tempo op. Hoewel het land geregeerd werd door Libische koningen, behielden de hogepriesters van de tempel van Karnak een onafhankelijke en aanzienlijke positie. Dit stelde hen in staat om gebruik te maken van de begraafplaatsen in de Vallei der Koningen.

De tombe zelf is volgens Bickel echter veel ouder. De ruimte zou al tijdens de achttiende dynastie, gedurende de vijftiende eeuw voor Christus uitgehakt zijn. Tijdens de achttiende dynastie regeerden beroemde farao’s als Achnaton, Hatsjepsoet en Toetanchamon Egypte. Archeologen houden rekening met de mogelijkheid dat er onder de laag puin waarop de sarcofaag rust een nog ouder graf zal worden aangetroffen.

Permissie

Suzanne Bickel en haar team ontdekten al op 25 januari 2011 in de buurt van Luxor in de Vallei der Koningen een onbekende holte onder de oppervlakte. Precies op die dag begonnen er revolutionaire opstanden in Caïro en omgeving. De nieuwe ontdekking werd stevig afgesloten met een ijzeren deur. Tijdens de recente onrusten in Egypte liep het archeologische werk vertraging op omdat het ministerie van Oudheden geen nieuwe vergunningen gaf. De holte kon pas na een hernieuwde permissie op 6 januari 2012 onderzocht worden.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 18 januari 2012
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.