Koningin Hatsjepsoet is samen met Cleopatra en Nefertiti een van de bekendste vrouwen uit het oude Egypte. Toen haar echtgenoot Thoetmosis II overleed, werd ze regentes voor haar jonge stiefzoon prins Thoetmosis III. Ze bleek een wilskrachtige heerseres te zijn, die bereid was met tradities te breken. Ze liet zich zelfs tot farao uitroepen, en regeerde vervolgens ruim 21 jaar (1479-1458 v.Chr.) over een land dat zelden een vrouw als koningin zou hebben.

Verspreid over de wereld
Tijdens de regeringsperiode van koningin Hatsjepsoet werd een levensgroot beeld van haar gemaakt. Na haar dood viel de koningin in ongenade en het beeld, dat in haar graftempel in de Vallei der Koningen te Thebe stond, werd in stukken geslagen. Ook allerlei andere afbeeldingen van de koningin werden vernietigd en haar naam werd uit inscripties gehakt. Millennia later vonden Amerikaanse archeologen het kapotgeslagen en gedumpte beeld terug in een steengroeve bij de graftempel.
Afzonderlijke delen van het beeld raakte verspreid over de wereld. Het torsodeel werd in 1869 door Prins Hendrik der Nederlanden verworven en in 1928 door koningin-moeder Emma aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden geschonken. Het hoofd en onderstuk waren echter in bezit van het Metropolitan Museum gekomen. In 1998 zijn de delen weer samengevoegd en vanaf 2005, 3500 jaar na hun gewelddadige scheiding, was het complete beeld te zien in de VS.
Vanaf deze week is koningin Hatsjepsoet weer terug in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en in haar geheel te bewonderen op de vaste afdeling ‘Egyptenaren’. Het zeldzame beeld draagt de traditionele hoofddoek van een koningin en is ze afgebeeld als vrouw. Hatsjepsoet zou zich, tegen alle tradities in, ook als farao laten vereeuwigen. Als man, mét rituele koningsbaard en kroon.