Je leest:

Efficiëntere apparaten op zonne-energie

Efficiëntere apparaten op zonne-energie

Allerlei draadloze apparatuur werkt tegenwoordig op zonne-energie. De daarbij toegepaste fotovoltaïsche technologie is veel beter te benutten als elementen uit de energieketen energetisch slim op elkaar worden afgestemd. Fysicus en elektrotechnisch ingenieur Sioe Yao Kan werkte daarvoor, met steun van NWO, aan een zogenaamd Energy Matching concept. Hij promoveerde deze week aan de Technische Universiteit Delft.

Kan werkte in zijn onderzoek met name een manier uit om een betere afstemming te realiseren tussen de fotovoltaïsche zonnecellen zelf en de componenten waarin de zonne-energie wordt opgeslagen (batterijen en condensatoren).

Het resultaat is het zogenoemde Figure of Matching-algoritme, dat ontwerpers van apparatuur helpt de beste combinatie te vinden in de keten lichtbron-zonnecel-batterij. Want een apparaat dat alleen binnenshuis wordt gebruikt, werkt misschien wel beter op tl-licht dan op zonlicht. Door een juiste energy matching kunnen apparaten ook meer energie opslaan.

Verkoophit in Amerika: zonnecellader voor mobiele telefoons en pda’s.

Efficiënter werkende producten

Industrieel ontwerpers die draadloze consumentenproducten met zonnecellen willen maken, krijgen dankzij het onderzoek van Kan beter inzicht in hoe ze verschillende onderdelen uit de energieketen op elkaar kunnen afstemmen voor het beste energetische resultaat.

In zijn proefschrift kunnen zij lezen hoe zijn nieuw ontwikkelde Energy Matching Model en het daaraan gerelateerde Figure of Matching-algoritme is toe te passen bij het ontwerpen van producten op zonne-energie. Consumenten kunnen daar uiteindelijk profijt van hebben doordat ze efficiënter werkende producten krijgen, die beter op hun gebruik zijn afgestemd.

Kan testte al apparaten als opladers en pda´s ( personal digital assistants) en gaat ook tests met computermuizen op zonne-energie uitvoeren. Hij maakte onder meer gebruik van simulaties met het speciaal ontwikkelde computerprogramma PowerQuest. Dit programma berekent het benodigde PV-vermogen voor het gebruik van specifieke apparaten. Ook kan het in de omgekeerde richting, als de energievraag bekend is, de benodigde PV-oppervlakte berekenen. Het programma wordt nu geschikt gemaakt voor gebruik door ontwerpers.

Het promotieonderzoek ‘Energie Matching, sleutelconcept voor het ontwerpen van duurzame fotovoltaisch gevoede producten’ maakt onderdeel uit van het programma Syn-Energy dat wordt gefinancierd door het NWO/SenterNovem Stimuleringsprogramma Energieonderzoek. Het programma streeft naar ontwikkeling van bèta-/gammakennis voor de transitie naar een duurzame energievoorziening.

Klik hier voor een artikel van Sioe Yao Kan over zijn onderzoek (Engels, PDF)

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
© Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 21 december 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.