Je leest:

Efficiënter dan nóg een pil

Efficiënter dan nóg een pil

Auteur: | 22 maart 2007

Jaarlijks wordt er veel geld uitgegeven aan het behandelen van schizofrenie en depressie. Maar is dit wel nodig? Er blijken goedkope alternatieven voor handen die net zo goed werken.

Vier op de tien Nederlanders zal in zijn volwassen leven last krijgen van een psychiatrische aandoening. Dit is een hoop psychisch leed. Natuurlijk is dit in eerste instantie erg voor diegene zelf en zijn directe omgeving, maar de Nederlandse spaarpot is er ook niet blij mee. Hoog tijd dus om de gezondheidszorg eens onder een economische loep te nemen.

Psycholoog en promovendus Dennis Stant heeft zich de afgelopen jaren gebogen over de vraag welke behandelmethoden het meest efficiënt zijn bij depressie en schizofrenie. Deze twee ziektebeelden zijn namelijk vaak langdurig en kunnen het alledaags functioneren erg beperken. Dit leidt tot een hoop kosten voor therapie, medicatie en eventuele opname. Tel daarbij op dat mensen (tijdelijk) niet meer werken en ze dus in de ziektewet komen, en je komt al snel tot de conclusie dat depressie en schizofrenie niet alleen ernstige, maar ook kostbare ziektebeelden zijn.

Psychiatrische aandoeningen zoals depressie en schizofrenie zijn niet alleen zwaar en ernstig, maar ook duur voor samenleving en patiënt

Stemmen horen

Mensen die aan schizofrenie lijden hebben perioden met psychoses waarin ze dingen horen, zien of denken die anderen niet ervaren of die onmogelijk waar kunnen zijn. Heeft iemand schizofrenie, dan gaat dat niet meer over. De behandeling richt zich dan meestal ook op het onderdrukken van de symptomen met (dure) medicijnen en langdurige therapie. Zoeken naar een andere behandeling die effectief is in symptoombestrijding maar ook prettig aanvoelt in de portemonnee is dus geen overbodige luxe.

Voor mensen die last hebben van auditieve hallucinaties, zoals stemmen horen, heeft Stant goed nieuws. Een therapievorm die diverse benaderingen combineert en de familie heel nauw betrekt blijkt effectief. Deze op hallucinaties gerichte integratieve therapie (HIT) lijkt bovendien op termijn nog wel eens goedkoper te kunnen zijn dan de reguliere zorg.

Mensen met schizofrenie hebben vaak last van stemmen die hen commanderen of bekritiseren

Zelfstudie

Ook depressie heeft grote gevolgen voor de patiënt en zijn omgeving. De zeer ernstige somberheid en soms zelfs zelfmoordgedachten die bij depressie horen worden meestal behandeld met medicijnen en therapie. Helaas zijn er vaak lange wachtlijsten voor de therapie, en de meeste medicijnen tegen depressie hebben vervelende bijwerkingen. Daardoor blijven mensen met een depressie lang ziek thuis. Zo lopen de kosten snel op, naar schatting tot wel twee miljard euro per jaar.

De oplossing ligt volgens Stant in het toepassen van cognitieve zelftherapie. In deze cursus leer je zelfstandig je denkstijlen te veranderen bij jezelf, zodat je daarna in een zelfhulpgroep het geleerde in de praktijk kunt brengen. De therapie laat veel goede resultaten zien en is relatief goedkoop, omdat je na de cursus geen behandelaar meer nodig hebt. Ook wordt de cursus in groepsverband gegeven. Zo kunnen er meerdere mensen tegelijk worden geholpen waardoor de wachtlijsten dus minder lang worden.

Stant is blij met de resultaten van zijn onderzoek. HIT en cognitieve zelftherapie zijn doeltreffend en op de lange termijn goedkoper dan de behandelingen die nu standaard zijn. Goedkoop is in dit geval dus zeker geen duurkoop.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 22 maart 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.