Je leest:

Eeuwige jeugd, iemand?

Eeuwige jeugd, iemand?

Auteur: | 5 januari 2011

Zou het niet geweldig zijn om eeuwig jong door te leven? Voor de liefhebber is onderzoek naar de moderne steen der wijzen is in volle gang. Zo opperen wetenschappers dat het eventueel mogelijk zou kunnen worden om je brein – en daarmee alles wat jou ‘jou’ maakt – te uploaden in een computer. Of is het beter om je lichaam in te vriezen tot betere tijden? Nee, elk jaar een onderhoudsbeurtje om veroudering te voorkomen! Misschien dat het niet meer zo erg is om te sterven, als je eenmaal 200 jaar oud bent.

In dit hoofdstuk:

Hoe probeert de wetenschap ons eeuwig jong te houden?

De Dood overwinnen

In principe kun je, door goed voor jezelf te zorgen, langer leven. Maar als je de dood wilt ontglippen en helemaal niet oud wilt worden, is het tijd voor rigoureuze maatregelen. Bijvoorbeeld via genetische modificatie alle verouderingsgenen uitschakelen . Het zal nog wel een even duren voordat dit soort behandelingen op de markt is, als dat ooit gebeurt. Maar in de tussentijd kun je je natuurlijk laten invriezen, in de hoop dat je er over een paar honderd jaar gebruik van kunt maken.

Digitale onsterfelijkheid

Wie heeft er eigenlijk een lichaam nodig? Om eeuwig jezelf te zijn, heb je toch aan je bewustzijn voldoende. Met een computer die alles kan wat je brein kan, zou je in principe je ‘ik’ voor altijd op een harde schijf kunnen bewaren. Hiervoor moet de rekenkracht nog flink verbeterd worden en een manier gevonden worden om het computerbrein te laten denken dat het nog hormonen en dergelijke van het lichaam ontvangt. En dan maar hopen dat je niet crasht.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 05 januari 2011

Thema: Dood

iStock Photo
Dood
Er is maar één zekerheid in het leven: aan het eind gaan we dood. Maar waarom eigenlijk? En hoe? En als we eenmaal dood zijn, is het verhaal nog lang niet afgelopen. Nabestaanden vinden manieren om met hun verdriet om te gaan, en met de angst voor hun eigen dood. En als dat niet werkt, kunnen we altijd nog op zoek naar onsterfelijkheid en eeuwig leven.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.