Je leest:

Eetbare nanokorrels tegen darmonsteking

Eetbare nanokorrels tegen darmonsteking

Auteur: | 12 oktober 2010

Behandelingen voor chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn, zijn allerminst perfect en hebben veel nare bijwerkingen. Om medicijnen zonder bijwerkingen precies op de goede plek te krijgen, hebben Amerikaanse wetenschappers een speciaal beschermhoesje voor ontstekingsremmers ontwikkeld: piepkleine eetbare korrels.

Niren Murthy en zijn collega’s van de technische universiteit van Georgia bouwden een nieuw materiaal dat een ontstekingsremmer ongeschonden naar de dikke darm brengt. De piepkleine eetbare korrels reizen door de slokdarm en maag, en barsten pas open wanneer ze in de ontstoken darm aankomen. Dan kan de ontstekingsremmer -een stukje genetisch materiaal, RNA in dit geval – zijn werk doen. De biotechnologen beschrijven hun nieuwe hoesje in het vaktijdschrift Nature Materials.

Een close-up van ontstoken darmweefsel. Typisch zijn de ‘eilandjes’ op de foto: zwellingen met pus die verhinderen dat de darmcellen nog goed werken.

Het is al langer bekend dat kleine pakketjes genetisch materiaal ontstekingsreacties kunnen remmen. Maar het nadeel van deze medicijnen is dat ze ook ‘goede’ ontstekingen remmen, wat het lichaam kwetsbaar maakt voor infecties en bloedproblemen. Murthy’s korrels laten de ontstekingsremmer enkel los op de plek des onheils en veroorzaken daarmee geen gevaarlijke bijwerkingen.

De korrels zijn piepklein. Om precies te zijn slechts 600 nanometer in doorsnee; er passen zo’n tweeduizend korreltjes op één millimeter. Korrels van dat formaat heten ook wel nanodeeltjes. De nanodeeltjes zijn bestand tegen de agressieve omgeving van de slokdarm omdat Murthy en zijn collega’s ze hebben gemaakt van een zogenaamde thioketal-polymeer. Het spul gaat pas stuk wanneer het in aanraking komt met een hoge concentratie aan zuurstofhoudende stoffen. En niet toevallig vind je zulke hoge concentraties enkel je bij ontstoken weefsel. Ideaal hoesje dus om medicijnen bij ontstoken darmen te laten inwerken.

Murthy en zijn collega’s testten de nanodeeltjes uit op muizen met een ontstoken dikke darm. Zo’n ontstoken muizendarm produceert, net als een ontstoken mensendarm, een overvloed aan de afweerstof TNF-alfa. De nanokorrels bevatten een stukje RNA dat de darmcellen opdracht geeft om minder TNF-alfa te produceren. Knaagdieren die zes dagen lang de nieuwe nanodeeltjes slikten, hadden een twee keer lagere concentratie aan TNF-alfa vergeleken bij muizen die werden behandeld met de gebruikelijke ontstekingsremmer.

Bij mensen met een darmontsteking zijn de symptomen ook te bestrijden wanneer je de concentratie TNF-alfa verlaagt, dus de resultaten zijn veelbelovend. Maar wanneer het middel beschikbaar zal zijn voor mensen met een darmontsteking is nog niet duidelijk. Het nieuwe nanodeeltje moet namelijk nog de nodige veiligheidstesten doorstaan, voordat het aan mensen mag worden toegediend.

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 oktober 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.