Je leest:

Eerste Zweed in de ruimte

Eerste Zweed in de ruimte

ESA-astronaut Christer Fuglesang is aan boord van de Space Shuttle Discovery vertrokken op een elfdaagse missie naar het internationale ruimtestation ISS. De missie is bedoeld om het station verder uit te bouwen en ESA-astronaut Thomas Reiter terug te brengen naar de aarde. Reiter werkt sinds vijf maanden aan boord van het ISS.

De ruimtemissie STS-116 begon in de nacht van 9 december, toen Discovery om 02:47 Nederlandse tijd vertrok vanaf NASA’s Kennedy Space Center in Florida. Het was de eerste nachtlancering sinds de heringebruikname van het ruimteveer. Ongeveer acht minuten na lift-offkwam Discovery aan in een lage baan rond de aarde. Aan boord bevinden zich zeven bemanningsleden, waaronder ESA-astronaut, Christer Fuglesang.

Lancering van ruimteveer Discovery op STS-missie 116. _bron: NASA. _

De eerste hele dag in de ruimte voert de bemanning een aantal inspecties uit om vast te stellen of de Space Shuttle tijdens de lancering onverhoopt beschadigd is geraakt. Daarna maakt het ruimteveer zich op voor de koppeling met het internationale ruimtestation. Die is gepland op 11/12 december om 00:17 uur Nederlandse tijd.

Aan boord van het ISS wordt Fuglesang verwelkomd door collega ESA-astronaut Thomas Reiter uit Duitsland, die sinds 6 juli deel uitmaakt van de vaste bemanning.

Missie STS-116 is de vierde vlucht van de Space Shuttle sinds die vorig jaar weer in gebruik is genomen en de tweede opbouwmissie voor het ruimtestation. Het ruimteveer brengt een nieuw spantsegment naar het ISS en schildpanelen die de Russische dienstmodule Zvezda moet beschermen tegen micrometeorieten en ruimteafval. Daarnaast zijn ook nieuwe voorraden, apparatuur en onderzoeksmaterialen aan boord. Tijdens de missie brengt de bemanning een belangrijke wijziging aan in het energie- en temperatuurregelsysteem van het ISS door de zonnepanelen aan te sluiten die in september werden gebracht met het ruimteveer Atlantis.

Christer Fuglesang is de eerste Zweed in de ruimte. _bron: NASA. _

Eerste Zweed in de ruimte

De Zweed Christer Fuglesang is natuurkundige gespecialiseerd in deeltjesfysica. Hij werd in mei 1992 geselecteerd voor ESA’s astronautencorps in het Europese Astronautencentrum in Keulen, Duitsland. STS-116 is zijn eerste ruimtevlucht.

In 1995 was hij reserve voor de 179 dagen durende Euromir 95-missie van Thomas Reiter. Na opleidingen in de VS en Rusland kreeg Fuglesang in april 1998 de kwalificatie om als NASA Mission Specialist te kunnen deelnemen aan ruimtevluchten. Daar kwam in oktober 1998 het Russische certificaat ‘Soyuz Return Commander’ bij, waarmee hij tijdens de terugkeer uit de ruimte het commando zou kunnen voeren over een Sojoez-capsule en zijn driekoppige bemanning.

De elfdaagse ruimtemissie van Fuglesang is genoemd naar de beroemde Zweedse wetenschapper en astronoom Anders Celsius. Celsius is niet alleen de uitvinder van de naar hem vernoemde internationale temperatuurschaal, maar heeft ook belangrijke waarnemingen gedaan van het noorderlicht. Newtons veronderstelling dat de aarde aan de polen is afgevlakt kon met zijn metingen worden bevestigd.

Fuglesang traint op het gebruik van een ruimtepak in een speciale watertank. De opwaartse kracht wordt gebruikt om gewichtsloosheid te simuleren. _bron: NASA. _

Ingenieur werktuigbouw, elektrotechniek en warmtetechniek…

Christer Fuglesang brengt één week door aan boord van het ISS en neemt deel aan twee van de drie ruimtewandelingen voor de verdere opbouw van het internationale ruimtestation.

Op dinsdag 12 december verlaat hij het ISS samen met NASA-collega Robert Curbeam voor een ruimtewandeling van zes uur om een nieuw spantsegment te installeren. Dit is de voorbereiding op een missie volgend jaar zomer, waarbij de bestaande zonnepanelen op de Destiny-module worden verplaatst naar de linkerkant van het ISS-spant. Fuglesang en Curbeam maken op donderdag 14 december nog een zes uur durende ruimtewandeling voor een lastige opdracht. Ze sluiten dan de nieuwe zonnepanelen en radiatoren, die in september bij het station werden afgeleverd, aan op het energie- en warmteregelingssysteem van het ISS.

‘De missie waaraan Christer deelneemt is belangrijk voor de ontwikkeling van het station’, zegt Daniel Sacotte, ESA’s directeur Bemande Ruimtevluchten. Met de nieuwe configuratie en uitbreiding van het energiesysteem wordt een vitale stap gezet om het ISS voor te bereiden op de komst van twee wezenlijke bijdragen van Europa: het ATV-bevoorradingsschip en het ruimtelaboratorium Columbus. De lancering van beide staat volgend jaar op het programma’.

Met het ALTEA-experiment wordt nagegaan wat het effect van kosmische straling is op de hersenfunctie. Daartoe wordt de straling gevolgd op zijn weg door de hersenen van de astronaut, terwijl meetapparatuur de hersenactiviteit bekijkt. _bron: ESA / C.Fuglesang. _

…men også videnskabsmand og sportsmand

Naast zijn werk aan de buitenkant van het ruimtestation voert Fuglesang ook enkele door Europese wetenschappers ontwikkelde proeven uit om het effect te onderzoeken van kosmische straling op de menselijke fysiologie . De resultaten zijn van groot belang voor toekomstige langdurige missies naar bestemmingen verder in de ruimte.

Met het ALTEA-experiment wordt nagegaan wat het effect van kosmische straling is op de hersenfunctie. Daartoe wordt de straling gevolgd op zijn weg door de hersenen van de astronaut, terwijl meetapparatuur de hersenactiviteit bekijkt. Een tweede experiment, Chromosome 2, is bedoeld om de gevolgen van kosmische straling op menselijke genen te onderzoeken. Zoals Thomas Reiter al vijf maanden doet, zal ook Christer Fuglesang de zogenaamde European Crew Personal Dosimeters (EuPCD) dragen om de straling te meten waaraan hij tijdens de hele vlucht is blootgesteld.

Verder houdt Fuglesang enkele educatieve demonstraties van straling in de ruimte en zal hij, als voormalig Zweeds frisbeekampioen, een poging doen om het huidige record ‘frisbee hooghouden’ te breken. Geen moeilijke opgave in een omgeving met microzwaartekracht.

Discovery verlaat het ISS op maandag 18 december, met zowel Christer Fuglesang als Thomas Reiter aan boord. Voordat hij weer voet op aarde zet, stelt Christer Fuglesang nog drie Amerikaanse nanosatellieten in werking.

Dit artikel is een publicatie van European Space Agency (ESA).
© European Space Agency (ESA), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 11 december 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.