Je leest:

Eerste commerciële kloon

Eerste commerciële kloon

Auteur: | 5 augustus 2008

Voor het eerst zijn gekloonde huisdieren verkocht, meldt BBC News. Amerikaanse eigenares Bernann McKinney lapte vijftigduizend dollar en geniet nu van vijf identieke kopietjes van haar inmiddels overleden hond Booger.

BNN kloont een hond

Omroep BNN heeft speciaal voor een TV-programma over klonen een hond laten klonen in Zuid-Korea. De buldog, Pipo de kloon, is een genetisch exacte kopie van de vorig jaar overleden, destijds twaalfjarige hond Joep uit Rotterdam. Omroep BNN liet de viervoeter voor vijftigduizend euro op bestelling maken in Zuid-Korea, in de kloonkliniek van de flamboyante stamcelarts Woo Suk Hwang. Het TV-programma is komende vrijdag (28 oktober 2016) te zien om 21:10 op NPO2.

Het is echter niet de eerste keer dat er een hond gekloond wordt. In 2008 verkocht het Zuid-Koreaanse biotechbedrijf RNL Bio voor vijftigduizend dollar vijf identieke kopietjes van haar inmiddels overleden trouwe viervoeter Booger aan de Amerikaanse eigenares Bernann McKinney.

De gekloonde puppies bestaan dankzij het Zuid-Koreaanse bedrijf RNL Bio. Dat was in 2005 ook verantwoordelijk voor ’s werelds eerst gekloonde hond. Het bedrijf meldt de doorbraak op hun website. Het is bijzonder omdat dit de eerste keer is dat gekloonde dieren als huisdieren worden verkocht.

Hoewel vijftigduizend dollar – krap dertigduizend euro – niet bepaald een prikkie is voor vijf blaffende puppies, verwachten de Zuid-Koreaanse wetenschappers dat ze in de toekomst lagere prijzen kunnen bieden. Volgend jaar hopen ze maar liefst driehonderd klonen te verkopen aan huisdierliefhebbers met een flinke portemonnee.

Niet verbazingwekkend hoopt de koper en eigenares McKinney dat haar hondjes zullen gaan lijken op haar oude hond, zo vertelt ze aan BBC News. Een gedachte waar in de wetenschap de nodige scepsis over bestaat. Bekend is namelijk dat het karakter en uiterlijk van een dier niet alleen worden gevormd door zijn genen, maar ook door zijn omgeving en alles dat het dier meemaakt.

Verder is het de vraag hoe het met de levensverwachting van de puppies staat. Neem het gekloonde schaap Dolly. Die werd maar zes jaar oud en leed aan een bejaardenziekte voor schapen. Normaal gesproken krijgen schapen die ziekte pas tegen hun twaalfde levensjaar.

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 05 augustus 2008

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.