Je leest:

Eerste beelden Mars Express

Eerste beelden Mars Express

Auteur: | 20 januari 2004

Met alle prachtige beelden van NASA’s Spirit-robot en de stilte van Beagle 2 zou je bijna vergeten dat er nog meer gebeurt op Mars. Boven Mars eigenlijk, want daar is de Europese satelliet Mars Express begonnen het Mars-landschap in kaart te brengen.

Mars Express begon bij een van de spectaculairste regio’s op Mars: Valles Marineris, een gigantische kloof van 4000 km. lang en tot 10 km. diep. Deze kloof is net zo lang als Europa en is de grootste in het zonnestelsel. Mars Express maakte deze afbeelding van 275 km. hoogte met de High Resolution Stereo Camera (HRSC). Het is de eerste keer dat er zo’n grote en gedetailleerde 3D-afbeelding van Mars is gemaakt.

Overzichtsafbeelding van 50 × 50 vierkante km. De originele afbeeldingen van Valles Marineris zijn te vinden via de ESA-site (zie link onderaan dit artikel). Met de HRSC is een resolutie van 12 meter per pixel behaald. bron: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Dr. John Murray van de Open University is deel van het team dat data van de camera verwerkt. “Dit is de eerste 3D-camera die naar Mars is gestuurd en we verwachten er veel van. Aan deze afbeeldingen is tien jaar werk vooraf gegaan. Nu kunnen we dan ook in een paar minuten een gebied ter grootte van Groot-Brittanië en Ierland opmeten en details van een paar meter groot zien.”

Eén van de voordelen van HRSC is, dat de camera 3D-beelden maakt: lengte, breedte en hoogte van het terrein worden opgemeten. Door die extra informatie kan het gezichtspunt van de camera met wat rekenwerk verplaatst worden. Het instituut voor planetair onderzoek van het Duitse Aerospace Centre (DLR) en het instituut voor geowetenschappen van de Vrije Universiteit te Berlijn produceerden deze bewerking, waarin het Mars-landschap is afgebeeld als vanuit een laag vliegend vliegtuig. bron: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Mars Express is na maneuvres in het begin van deze maand in zijn geplande baan over de polen van Mars terecht gekomen. Per dag maakt de satelliet drie omlopen rond Mars, maar daarbij komt hij niet de hele tijd over hetzelfde gebied. Mars draait namelijk om zijn as en daarom ligt er telkens een nieuw deel van Mars onder de Mars Express. De polaire baan is dus ideaal voor het bekijken van de hele planeet. De komende maanden zal Mars Express al zijn instrumenten gaan gebruiken om Mars’ bodem en atmosfeer te onderzoeken. De satelliet werkt daarbij niet alleen: op vrijdag 16 januari kwam hij recht over NASA’s Mars Rover. Die keek omhoog door de atmosfeer terwijl Mars Express vanuit de ruimte waarnemingen deed. Door die dubbelmeting hopen onderzoekers de bewegingen van de Mars-atmosfeer in kaart te kunnen brengen.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 20 januari 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.