Je leest:

Eerherstel voor Debye

Eerherstel voor Debye

Auteur: | 16 januari 2008

Een commissie onder leiding van oud-minister Jan Terlouw vindt dat de naam van Nobelprijswinnaar Peter Debye in ere moet worden hersteld. In 2006 publiceerde wetenschapsjournalist Sybe Rispens een kritische blik op Debye, die ‘fout’ zou zijn geweest in de oorlog. De Universiteit van Utrecht noemt haar chemisch-fysische lab voortaan weer het Debye-instituut, maar de Maastrichtse Debye-prijs komt niet terug.

Volgens een commissie onder leiding van oud-minister en natuurkundige Jan Terlouw is er ‘onvoldoende reden (..) om Debye zijn wetenschappelijke lauweren te ontnemen’. De commissie sluit zich aan bij een recent rapport van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), dat Debye neerzet als wetenschapper die in Nazi-Duitsland deed wat hij moest om zijn positie te houden, maar geen overtuigd antisemiet of Nazi was. De Universiteit Utrecht geeft het ooit naar Debye genoemde lab zijn naam terug, maar in Maastricht wordt de wetenschappelijke Debye-prijs niet in ere hersteld. Dat maakten de twee universiteiten vandaag bekend. De Hustinx-stichting financiert de Debye-prijs en wil die wel blijven uitreiken. Of de universiteit van Maastricht toch betrokken blijft bij de prijs is nog onduidelijk.

Peter Debye (Maastricht, 1884 – 1966) kreeg de Nobelprijs voor de Chemie van 1936. bron: Nobelprize.org

‘Fout in de oorlog’, oordeelde wetenschapsjournalist Sybe Rispens. Hij vond in 2006 een brief van Nobelprijswinnaar Debye uit 1938, waarin die Joodse leden van het Deutsche Fysikalische Gesellschaft opdroeg hun lidmaatschap op te zeggen. Samen met de ondertekening (“Heil Hitler!”) en ander archiefmateriaal, waaronder een kritische brief van Albert Einstein, genoeg reden voor de Universiteiten van Utrecht en Maastricht om de erenaam Debye te schrappen. Het Utrechtse lab moest voortaan zonder Debye’s naam door het leven en de Maastrichtse wetenschapsprijs werd geschrapt.

Na kritiek op Rispens onderzoek kreeg het NIOD de vraag de zaak uit te pluizen. Conclusie: Debye was geen overtuigd aanhanger van de Nazi-ideologie geweest, maar ook geen onbespoten blaadje. NIOD-onderzoeker Martijn Eickhoff zet Debye in zijn rapport uit 2007 neer als een pragmatisch man die vooral voor de wetenschap leefde, en in de Nazitijd deed wat hij moest om zijn positie en onderzoeksplaats te houden. Daar hoorden brieven bij zoals Rispens vond en ook optredens bij congressen als ‘Nationalsozialismus und Wissenschaft’, maar Debye was geen antisemiet.

De commissie Terlouw denkt dat het 70 jaar na dato niet mogelijk is te achterhalen wat Debye precies dreef en betreurt het dat de onderzoeker zelf nooit uitleg heeft gegeven over zijn beslissingen in Nazi-Duitsland. Omdat Debye nooit lid is geweest van de Nazi-partij, en niet heeft meegewerkt aan propaganda of oorlogsmachinerie, denkt de commissie dat zijn kwade trouw niet bewezen is.

Klik hier voor de brief met de bevindingen van de Commissie Terlouw

Zie verder

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 16 januari 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.