Het antistollingsmiddel heparine wordt gebruikt bij onder andere hartoperaties en de behandeling van acute trombose. Begin van dit jaar bleek een vervuilde vorm van dit veelgebruikte geneesmiddel in omloop te zijn. De vervuilde heparine kan bij patiënten allergische reacties oproepen en wordt zelfs in verband gebracht met het overlijden van patiënten in de Verenigde Staten.
Vervuiling onderscheppen
Omdat de vervuilde stof in de besmette medicijnen sterk lijkt op heparine zelf, was het tot nu toe niet mogelijk de besmette geneesmiddelen tijdens kwaliteitscontroles te onderscheppen. De groep van de Utrechtse onderzoekers prof.dr. Ad de Jong en dr. Govert Somsen ontwikkelde daarom een nieuwe methode die slim gebruik maakt van de grotere elektrische lading van de verontreinigde deeltjes in de heparine. Door het geneesmiddel in een speciale vloeistof op te lossen, wisten de onderzoekers de verontreiniging onder hoge elektrische spanning te scheiden van heparine.
Andere verontreinigingen
Met de nieuwe methode hebben de onderzoekers een makkelijke manier gevonden om het antistollingsmiddel heparine te controleren. De methode kan ook andere verontreinigingen in heparine en andere medicijnen opsporen. Een ander voordeel van de methode is dat het met relatief eenvoudige apparatuur door laboratoria kan worden toegepast.
Heparine is een polysaccharide dat op industriële schaal gewonnen wordt uit de slijmlaag van varkensdarmen. Begin 2008 bleek dat China afkomstige grondstoffen vervuild waren met een ander antistollingsmiddel, overgesulfateerd chondroïtinesulfaat (OSCS). Dat is niet te vinden met de standaard kwaliteitstesten – en het remt de bloedstolling, net als heparine.
- Dossier Heparine, over het Amerikaans/Chinese heparineschandaal (Medisch Contact)
- Heparine (Wikipedia)