Je leest:

Een wereld zonder Google

Een wereld zonder Google

Auteur: | 24 februari 2010

In januari dreigde Google China te verlaten over een dispuut rondom een cyberaanval op de zoekmachine. Ook al is Google inmiddels bijgedraaid, toch laat het bedrijf hiermee weten dat toegang tot hun website niet vanzelfsprekend is. Nature ondervroeg Chinese wetenschappers wat ze zouden doen zonder Google. Eén reactie: “Onderzoek zonder Google is als leven zonder elektriciteit”.

Google en de Chinese overheid konden in januari eventjes niet meer samen door één deur. De zoekgigant verdacht de communistische machthebbers er van een aanval te hebben georganiseerd op de Gmail-accounts van Chinese mensenrechtenactivisten.

De actie mislukte, maar volgens Google-topman David Drummond was het geen ‘gewone’ aanval. Zeker twintig andere grote bedrijven werden op een soortgelijke manier aangevallen, wat voor Google voldoende reden was om de Chinese overheid als verdachte aan te wijzen. Gevolg: alle censuur verdween op de Chinese site Google.cn.

Links het zoekresultaat op Google.com van de term “Tiananmen square massacre”, en rechts het resultaat van de Chinese versie.

Dit kon niet door de beugel bij de bestuurders van het land. Al de Chinese internetactiviteit wordt immers streng gereguleerd. Toen de Chinese versie van de zoekmachine ineens foto’s toonde van de slachting op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989 reageerde het land verbolgen en liet weten dat dit de relatie tussen Amerika en China ernstig kon bekoelen. Nog geen week later krabbelde Google terug en liet weten toch in China te zullen blijven.

Hoewel alle Chinese zoekfilters inmiddels weer op maximaal staan, is de boodschap van de zoekgigant duidelijk: toegang tot Google is niet vanzelfsprekend. Met die gedachte in het achterhoofd interviewde het wetenschappelijke vakblad Nature meerdere Chinese wetenschappers met de vraag: wat zou je doen zonder Google? De resultaten zijn ontnuchterend: Google lijkt net zo belangrijk voor de onderzoekers als een microscoop en een zuurkast.

Tijdschriften

Het spreekt voor zich dat de zoekmachine een belangrijk hulpmiddel is om wetenschappelijke informatie op te graven, zoals driekwart van de ondervraagden aangeeft. Maar dat meer dan tachtig procent Google Scholar, de wetenschappelijke tak van zoekmachine, gebruikt om wetenschappelijke artikelen te vinden is opzienbarend.

De markt voor wetenschappelijke zoekmachines werd nog geen tien jaar geleden beheerst door specialisten als Pubmed die de archieven van wetenschappelijke tijdschriften in een mum van tijd ontsloten. Toch heeft Google zich zodanig in deze markt weten te wurmen dat maar liefst 84% van de onderzoekers “enigzins of zwaar” gehinderd zou zijn in hun werk bij het verlies van de zoekmachine. Ook komen internationale samenwerkingen volgens 78% in gevaar.

Dankzij zoekmachines zijn zulke stapels wetenschappelijke tijdschriften op laboratoria verleden tijd: één keer klikken en alle wetenschappelijke publicaties rollen zo over je scherm.

Stilstand

Volgens internetdeskundigen zouden interviews in andere landen soortgelijke resultaten opleveren. Hoewel wetenschappelijk onderzoek niet tot stilstand zou komen, is het verlies van hulpmiddelen als Google en Google Scholar een significante stap terug.

Volgens Chinese internetonderzoekers maakt het de rest van de Chinese bevolking niet zoveel uit of Google blijft of weggaat. Zij maken vooral gebruik van Baidu, de grootste Chineestalige zoekmachine. Baidu levert weinig resultaten voor Engelse websites, maar in tegenstelling tot de wetenschappers die afhankelijk zijn van internationale onderzoeksresultaten heeft het niet-wetenschappelijke deel van de bevolking hier niet zoveel behoefte aan.

Twee redacteuren van NRC Next doen in de week van 22 februari een experiment waarbij ze een week geen Google gebruiken. Volg hier hun pogingen om Google-vrij te blijven.

Gerelateerde artikelen:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 24 februari 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.