Je leest:

Een waarheid als een koe?

Een waarheid als een koe?

Auteur: | 30 augustus 2006

Het nieuws dat koeiengeloei onderhevig is aan dialectvariatie blijkt een mediastunt van Britse kaasboeren. De BBC verspreidde het nieuws binnen het silly season oftewel: het is nog steeds ‘komkommertijd’.

PR-stunt

Nadat Kennislink, in navolging van de BBC en verschillende andere media, berichtte over koeiendialect bracht Noorderlicht (vpro) het onthullende nieuws dat het hier een PR-stunt van Britse kaasboeren betrof. Om aandacht te trekken voor hun regionale kaas schakelden deze boeren een PR-firma in. Die deed vervolgens de halve wereld geloven dat de koeien uit de West Country niet alleen uitzonderlijke melk gaven maar ook nog eens op hun eigen manier loeiden. In het persbericht werd de Londense taalkundige John Wells aangehaald die bevestigde dat koeiengeloei regionaal bepaald is. Achteraf blijkt dat zijn woorden verdraaid zijn om het verhaal aannemelijker te maken.

Na de melding van Noorderlicht deed Kennislink navraag over de mogelijkheid van koeiendialecten bij Tecumseh Fitch (University of St Andrews- Schotland), gespecialiseerd in communicatie bij dieren. Hij vertelde dat dialectvariatie voor alsnog alleen is aangetroffen bij verschillende vogelsoorten, Bultrugwalvissen en zeehonden. Dit heeft ermee te maken dat de communicatiesystemen van deze diersoorten niet genetisch vastliggen, maar dat ze in staat zijn nieuwe dingen te leren. Dit gaat niet op voor koeien of andere hoefdieren. Fitch noemt het bestaan van koeiendialecten dan ook “volstrekt onaannemelijk”.

Komkommertijd

In de Britse journalistiek is het gebruikelijk om in de nazomer – wanneer veel nieuwsmakers op vakantie zijn – zo nu en dan onzinberichten op te nemen. Een soort uitgebreide variant van onze 1-aprilgrap dus, om de komkommertijd door te komen, in Engeland bekend als “silly season”. Op het Language Log van de taalkundige Mark Liberman (University of Pennsylvania) wordt de PR-stunt uitgebreid besproken. Liberman wijst daarin wel met een beschuldigende vinger naar de BBC. Wereldwijd heeft de BBC nog steeds de status van betrouwbare nieuwsbron. Maar de laatste jaren zijn de standaarden die de BBC hanteert voor wetenschappelijke verslaggeving lang niet meer zo hoog als vroeger. Het koeienitem is één van de voorbeelden.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 30 augustus 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.