Je leest:

Eén peptide, meerdere verslavingen

Eén peptide, meerdere verslavingen

Auteur: | 24 september 2008

Een aantal variaties in de genen die coderen voor het hormoon ghreline en de ghreline-receptor stimuleren het beloningsysteem in de hersenen. De genvariaties zijn al aangetroffen bij patiënten met verschillende verslavingen, waaronder overeten en alcoholmisbruik. Wie een genetische verandering heeft in de ghreline genen is dus gevoelig voor verschillende verslavingen, zo denken farmacologen van de universiteit van Göteborg in Zweden.

Het hormoon ghreline komt vooral voor in de maag, maar wordt ook gevonden in de hersenen. Ghreline reguleert de voedselopname door het hongergevoel aan te wakkeren en de drang tot eten te stimuleren. Sommige patiënten die zichzelf overeten, hebben een verhoogde concentratie ghreline in het bloed. Maar ook bij een aantal alcoholisten komt het hormoon in buitensporige concentraties voor. Heeft ghreline dan ook nog een andere functie?

Mensen die zichzelf overeten hebben soms een verhoogde concentratie ghreline in het bloed.

Farmacoloog Jörgen Engel van de universiteit van Göteborg ontdekte dat ghreline ook verantwoordelijk is voor verslavingsgedrag. Het geeft de hersenen van verslaafde patiënten een beloning door te binden aan receptoren die het hormoon dopamine vrijgeven. Dopamine zorgt voor een gevoel van genot en blijdschap, waardoor mensen aangezet worden om te blijven eten of drinken. En ondanks dat iedereen een beetje ghreline in zijn bloed heeft, zijn we toch niet allemaal verslaafd.

Dit komt doordat ghreline en de ghreline-receptor er bij verslaafde patiënten net iets anders uitzien dan bij gezonde mensen. Kleine variaties in de genen die coderen voor het hormoon en zijn receptor maken in dit geval het grote verschil tussen een gezelligheidsdrinker en een alcoholist. Engel ontdekte overeenkomstige genetische veranderingen bij mensen met een eetstoornis en alcoholisten. Eén variatie in de ghreline genen zorgt er dus voor dat men gevoelig is voor meerdere verslavingen.

Eén genetische verandering in de ghreline genen maakt het verschil tussen een gezelligheidsdrinker en een alcoholist. Bovendien maakt een genetische verandering in de ghreline genen je gelijk gevoelig voor meerdere verslavingen.

Engel geeft hiervoor als uitleg dat het hormoon ghreline in eerste instantie verantwoordelijk voor de energiebalans en de voedselopname van ons lichaam. Vandaar dat mensen met een verhoogde concentratie ghreline in het bloed zichzelf overeten. Alcohol is erg calorierijk en daarom reageert de ghreline-receptor hier erg sgterk op. Door veel alcohol te drinken, krijg je feitelijk een hoop calorieën binnen. Vandaar dat dit verslavingsgedrag via ghreline wordt beloond.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 24 september 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.