Je leest:

Een gezonde mond in een gezond lichaam

Een gezonde mond in een gezond lichaam

Parodontitis (chronische ontsteking aan het tandvlees en onderliggend kaakbot) komt in ernstige vorm bij ongeveer 10% van de Nederlanders voor. Het is niet alleen vervelend, maar ook een risicofactor voor allerlei andere ziekten. Daarom moet de behandeling opgenomen worden in de basisverzekering, bepleit professor Loos.

Ontstekingen in de mond komen regelmatig voor, met name parodontitis: chronische ontstekingen aan het tandvlees en het onderliggende kaakbot van de tanden en kiezen. De ernstige vorm komt bij ongeveer tien procent van de bevolking voor. En omdat dit invloed heeft op de algehele gezondheid, pleit professor Loos er vandaag – bij zijn oratie aan de Universiteit van Amsterdam – voor om de behandeling van parodontitis gewoon in de basisverzekering op te nemen.

Hoe ontstaat parodontitis? Tussen tand en tandvlees vormen zich pockets; het onderliggende kaakbot rondom de gebitselementen verdwijnt en de tanden en kiezen kunnen los gaan staan en op den duur uitvallen. In de ontstoken pockets bevinden zich schadelijke en vies ruikende bacteriën.

Omdat parodontitis veel voorkomt én het risico op een te vroeg geboren baby, diabetes, longontsteking en hart- en vaatziekten vergroot, pleit professor Loos ervoor om behandeling op te nemen in de basisverzekering.

Aanleg bepaald in de genen, ernst door je manier van leven

De aanleg voor parodontitis is genetisch bepaald, maar de ernst ervan wordt mede beïnvloed door iemands manier van leven. Bijvoorbeeld hoe goed je je mond verzorgt, of je rookt en wat je eet hebben daarmee te maken. In het laatste decennium zijn duidelijke aanwijzingen gevonden dat parodontitis verband houdt met andere ziekten, stelt Bruno Loos in zijn oratie. Vanuit die pockets kunnen de bacteriën of hun gifstoffen namelijk in de bloedbaan terechtkomen tijdens het eten of tandenpoetsen, en daardoor op afstand problemen veroorzaken.

Parodontitis is zo één van de risicofactoren voor premature geboortes (baby’s die te vroeg geboren worden), longontstekingen en diabetes, en vooral voor hart- en vaatziekten. Dat komt omdat parodontitus samen met bekende factoren als roken, cholesterol, hoge bloeddruk en overgewicht de onderliggende aderverkalking verergert. Dit komt waarschijnlijk door de bacteriën die in de bloedbaan komen. Bovendien is er bij parodontitis een verhoging van de ontstekingsgraad in het hele lichaam, een erkend risico voor een hartaanval of beroerte. De behandeling van parodontitis draagt dus bij aan een gezonde mond en een gezond lichaam, en behoort daarom gewoon in de basisverzekering thuis, aldus Loos.

Dit artikel is een publicatie van Universiteit van Amsterdam (UvA).
© Universiteit van Amsterdam (UvA), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 16 mei 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.