Je leest:

Een geurig biertje

Een geurig biertje

Auteur: | 20 januari 2011

Wetenschapper bij dag, amateur bierbrouwer bij nacht. Dat is de niet zo geheime identiteit van biotechnoloog Bert Landuyt. Samen met onderzoeker Kevin Verstrepen van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie in Leuven ontwikkelde hij een nieuwe gistsoort met als resultaat een biertje met een extra lekkere geur.

Vandaag maakte het Vlaams Instituut voor Biotechnologie de ontwikkeling van de nieuwe supergist en de onthulling van het nieuwe biertje in een persbericht bekend. De drank heet Tumulus 800. Het Vlaamse persbericht beschrijft het bier als een bitter blond volmout bier met zes procent alcohol. Wie wil proeven, kan dat op 2 februari op het Patroonsfeest van de Katholieke Universiteit Leuven.

Trotse bierbrouw-wetenschappers.
VIB

Bier wordt altijd gemaakt met behulp van gist. Dat zijn een soort eencellige schimmelachtige organismen, die plantaardig materiaal waarmee je bier brouwt opeten. Ze zetten dat dan om in alcohol. Omdat gist ook veel andere reststoffen maakt – ze laten bijvoorbeeld scheten van CO2 – is de manier waarop de kleine celletjes eten en stoffen uitscheiden erg belangrijk voor de smaak.

De wetenschappers van het VIB besloten daarom eens te kijken of ze de bestaande biergist, waar ze altijd al mee brouwden, niet sterk konden verbeteren. Op de universiteit bevond zich al een lab waarin honderden verschillende soorten gisten voor andere industrieën zijn opgeslagen. Gisten voor wijn, chocolademakerij, en zelfs geneesmiddelen. Deze uiteenlopende gisten gingen de heren met elkaar kruisen. Zo kwamen de Verstrepen en Landuyt tot een gist die zij “supergist” noemen. Die niet alleen geurloze CO2-scheten laat, maar ook meer prikkelende aroma’s loslaat.

Is al die extra geur nou wel nodig bij bier? Bier geurt, net als kaas, soms vreemder dan het smaakt. Daar hield Landuyt wel rekening mee, vertelt de onderzoeker. Hij deed een chemische analyse van de aroma’s die vrijkwamen bij de verschillende supergist-kandidaten. “Op basis van dat onderzoek hebben we de giststam met het meest fruitige aroma gekozen. Als je aan het nieuwe bier ruikt, kan je vleugjes appel, peer, lychee en banaan opvangen. Zelfs wat bloemen.”

Zie ook

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/bier.atom", “max”=>"6", “detail”=>"minder"}

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 20 januari 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.