Je leest:

Een bierbuik bestaat niet

Een bierbuik bestaat niet

Auteur: | 11 maart 2005

Bij de gedachte aan bier drinken zie je flinke Duitsers voor je, met grote pullen. Of darters, meestal ook niet de slanksten. Volgens een Britse vereniging echter word je helemaal niet dik van bier. Deze BBPA (British Beer and Pub Association; ofwel Britse Bier en Pub Vereniging) is een campagne begonnen om bier van zijn dikmakende imago af te helpen.

Ze noemen hun campagne ‘Beautiful Beer’ (mooi bier), op het eerste gezicht niet echt een logische woordcombinatie. Als je zo maar een café binnen loopt en om je heen kijkt naar de stevige drinkers aan de bar, is ‘mooi’ zelden het eerste woord wat je te binnen schiet.

Bierbrouwers hopen vooral meer vrouwen aan te spreken. Op dit moment drinkt slechts 14% van de engelse vrouwen bier in pubs, 36% drinkt wijn. Om deze doelgroep beter te bereiken willen ze bier gaan serveren in kleinere glazen. Maar eerst gaan ze het geloof onderuithalen dat je van bier sneller dik wordt dan van wijn. Sterker nog: bier bevat zelfs minder calorieën dan melk en vruchtensap.

De reden dat bierdrinkers vaak te dik zijn, is volgens de BBPA dan ook niet het bier. Het ligt vooral aan de leefstijl van de drinkers, en aan de vette snacks (pinda’s, borrelnootjes) die ook in de bar te vinden zijn. “Er bestaat niet zoiets als een ‘bierbuik’,” zegt George Philliskirk, van de Bier Academie. “Maar bier stimuleert wel de zin in eten. De echte boosdoeners zijn de friet en hamburgers, of de chips en borrelnootjes die het avondje uit compleet maken.”

Misschien dat de BBPA het model Caprice Bourret kunnen inhuren voor hun bier-promotie-tour want zij lust wel een goudgele rakker. Hier likt ze haar lippen erbij af na een pintje tijdens de MTV Music Awards.

Martin Bobak, een epidemioloog bij University College London heeft nog een andere theorie, tevens gebaseerd op leefstijl. In West-Europa is het zo dat hoe beter men geschoold is, hoe kleiner de kans is om te dik te worden. Laag geschoolde mensen drinken gemiddeld gezien meer bier, hooggeschoolde gemiddeld meer wijn. Het verschil in gewicht wordt echter niet veroorzaakt door het bier, maar door een andere factor – die een gevolg is van het opleidingsniveau.

Sceptici zullen nu zeggen dat bier misschien wel minder calorieën bevat, maar dat je er alsnog dikker van wordt omdat het in grotere glazen komt. Volgens mr. Phillistick wordt het verschil in formaat tussen bier en wijnglazen de laatste jaren echter steeds minder. Een wat sterker bier zou men uit een hoog glas kunnen drinken alsof het wijn is. Stijlvol, elegant, en je blijft er slanker bij dan als je wijn drinkt.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 11 maart 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.