Je leest:

Edelsteentje afkomstig van reuzenster

Edelsteentje afkomstig van reuzenster

Een microscopisch klein edelsteentje, gevonden in een meteoriet, blijkt afkomstig van een ster die ongeveer zes keer zo zwaar is als de zon. De Utrechtse sterrenkundige Maria Lugaro onderzocht het stofdeeltje dat werd gevonden in de Semarkona, Krymka en Bishunpur meteorieten en publiceert haar onderzoeksresultaten 19 december in Astronomy & Astrophysics.

Tot nu toe zijn circa 300 sterrenstofdeeltjes met deze samenstelling (magnesium aluminium oxide, dat lijkt op robijn) gevonden in meteorieten.De deeltjes ontstonden voor de geboorte van ons zonnestelsel uit de resten van zware geëxplodeerde sterren (supernova’s) of in de buurt van rode reuzen (koele rode opgeblazen sterren vlak voor het eind van hun leven). Het door Lugaro onderzochte stofje komt uit een vrij zware rode reus. Het is de eerste keer dat zo’n stellair edelsteentje is gevonden.

pname met een elektronenmicroscoop van het microscopisch kleine edelsteentje OC2. Het korreltje is gevonden in een primitieve meteoriet en staat op een gouden voetstuk nadat het gouden omhulsel waarin het was gezet voor de analyse was opgelost. Het is een van de circa 300 sterrenstofdeeltjes met deze samenstelling die tot nu toe in meteorieten zijn gevonden, en de eerste die vijf miljard jaar geleden geboren blijkt te zijn in de buurt van een zware rode reus. bron: Lugaro et. al. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Lugaro’s edelsteentje werd ontdekt bij onderzoek op het Carnegie Instituut in Washington en het Max-Planck-Instituut voor Scheikunde in Mainz. Door delen van de meteorieten in zuur op te lossen, wisten wetenschappers het robijnrode edelsteentje te isoleren. Ze plaatsten het op een goudlaagje en onderzochten de samenstelling. Na het onderzoek bleef het edelsteentje achter op een gouden ‘voetstuk’- de rest van het gouden omhulsel is tijdens de analyse kapotgegaan. Met behulp van een elektronenmicroscoop is een foto gemaakt van het stofdeeltje, vlak na de analyse.

In het deeltje blijkt onder andere veel zwaar magnesium voor te komen, in tegenstelling tot in de meeste robijn-achtige sterrenstofdeeltjes. Verder werden bepaalde vormen van zuurstof, ijzer, aluminium en chroom gevonden.

Lugaro vergeleek de samenstelling met de uitkomsten van gedetailleerde computermodellen van rode reuzensterren. Ze concludeerde dat het deeltje waarschijnlijk vijf miljard jaar geleden is ontstaan in de buurt van een vrij zware rode reuzenster.

Meer over reuzensterren

Dit artikel is een publicatie van Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA).
© Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 19 december 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.