Je leest:

Duurzaam blijkt ook financieel duurzaam

Duurzaam blijkt ook financieel duurzaam

Auteur: | 24 januari 2008

Duurzaamheid vormt voor beleggers en ondernemers meer en meer een belangrijk thema. De koudwatervrees die deze groepen aanvankelijk nog hadden ten aanzien van duurzaamheid in al haar facetten, wordt de laatste jaren weggenomen door onderzoekers als dr. Jeroen Derwall. In zijn proefschrift ‘The economic virtues of SRI and CSR’ concludeerde hij een klein jaar geleden dat “de verschillende aspecten van duurzaam ondernemen en beleggen wel degelijk relevant zijn voor managers en beleggers die streven naar het behalen van een optimaal financieel resultaat.”

Milieuverantwoord ondernemen loont!

In zijn proefschrift verwees Derwall het argument dat rekening houden met duurzaamheidsthema’s een verslechtering van het financieel rendement betekende, naar het rijk der fabelen. Sterker nog, hij toonde aan dat bedrijven die bovengemiddeld scoren op milieuverantwoord ondernemen realiseren een hogere beurswaarde dan bedrijven die minder milieuverantwoord werken. Hiervoor werd een aandelenportefeuille gecreëerd van duurzame bedrijven die over een periode van acht jaar werd gevolgd en in die acht jaar significant beter presteerde op de beurs dan minder duurzame portefeuilles. Jeroen Derwall geeft een mogelijke verklaring: “Beleggers bepalen hun strategie op basis van verwachtingen over de winst van een bedrijf. Op het moment dat bedrijven hun daadwerkelijke winsten rapporteren en deze overtreffen die verwachtingen, kan dat voor opwaartse koerssprongen zorgen voor deze bedrijven. We vermoeden dat dat de goede prestaties verklaart.”

…In zijn proefschrift verwees Derwall het argument dat rekening houden met duurzaamheidsthema’s een verslechtering van het financieel rendement betekende, naar het rijk der fabelen… Bron afbeelding: Duurzaam MKB

Horizon verbreden

Bij de begrippen duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen denken mensen vaak vooral aan milieu. Het onderzoek van Derwall en collega’s richtte zich in eerste instantie ook op de economische waarde die een bedrijf realiseert, afgezet tegen de mate waarin het het milieu vervuilt: de ‘eco-efficiency’. Er zijn echter ook andere criteria die bedrijven duurzaam maken, zoals hun ‘human capital beleid’. Bedrijven die hierop goed scoren, blijken productiever en winstgevender dan bedrijven die laag scoren. Derwall: "Dergelijke informatie is niet expliciet van financiële aard, maar heeft wel degelijk financiële consequenties voor beleggers. Het helpt hen en ondernemers bij het managen van risico en rendement. Om duurzaamheid beter te begrijpen, moet je naar zulke deelaspecten kijken.’ Dat doet hij dan ook. Daarnaast onderzoekt hij momenteel welke aspecten beleggers belangrijk vinden en welk type beleggers baat heeft bij dergelijke informatie. Ging de aandacht in het onderzoek tot nu toe uit naar beleggers in aandelen, de horizon wordt momenteel verbreed naar bijvoorbeeld obligatiehouders en vastgoedbeleggers.

Dr. Jeroen Derwall is onderzoeker en universitair docent bij de vakgroep Finance van de Maastrichtse Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde. Zijn onderzoek is ondergebracht bij Limburg Institute of Financial Economics (LIFE) en het European Centre for Corporate Engagement (ECCE). Onderzoek in deze lijn, van Derwall en collega’s prof. dr. Rob Bauer (UM) en prof. dr. Kees Koedijk (tegenwoordig UvT), werd de afgelopen jaren meerdere keren beloond met internationale prijzen.

Gerelateerde Kennislinkartikelen

Dit artikel is een publicatie van Research Magazine Universiteit Maastricht.
© Research Magazine Universiteit Maastricht, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 24 januari 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.