Je leest:

Duitsland wereldkampioen!

Duitsland wereldkampioen!

Auteur: | 19 juni 2006

Nou ja, bij het robotvoetbal dan. Gisteren won het ‘Brainstormers Tribots’ team van de Universiteit Osnabrück in Bremen de RoboCup 2006 voor middelgrote robots. Ze versloegen in de finale van dit jaarlijks terugkerende robot-WK het CoPS team uit Stuttgart met 4-2.

Het Nederlandse combinatieteam TechnUnited van de TU/e en de TU Delft kwam niet verder dan de eerste ronde en de robovoetballers van Philips Applied Technologies gingen een ronde later roemloos ten onder. In de klasse voor robothondjes haalde het Dutch Aibo Team wel de kwartfinale maar werd daar overklast door de latere winnaar.

Eigenlijk waren er gisteren vele wereldkampioenen want het toernooi werd in allerlei klassen gespeeld. Kleine robots, middelgrote robots, mensachtige robots en viervoeters – en dan waren er ook nog simulaties waarin alleen virtueel gevoetbald werd. In totaal werden veertien wereldkampioenen gehuldigd, van wie er maar liefst elf uit Duitsland afkomstig zijn. ‘’De Duitsers lopen samen met de Japanners vooraan in deze tak van sport", zegt Jac Goorden van het Nederlandse TechUnited team. Voor hem is de universiteit Osnabrück de terechte winnaar. "In alle klassen waar ze meededen presteerden ze uitstekend. En ze wonnen de klasse voor middelgrote robots, dat is toch wel de ’Champions League’ van het robotvoetbal."

In de RoboCup competitie – het WK voetbal voor robots – spelen autonome apparaten die volledig zelfstandig hun doelpunten moeten scoren. Hier afgebeeld is een speler van het Nederlandse TechUnited dat meedeed in de klasse voor middelgrote robots. Deze wegen ongeveer veertig kilo, zijn zo’n tachtig centimeter hoog en verplaatsen zich met 1 tot 2 meter per seconde (rond vijf kilometer per uur). Goede beeldherkenning, kunstmatige intelligentie en een uitgekiend mechatronisch ontwerp vormen de basisingrediënten voor een succesvolle robospeler.

Goorden is dik tevreden over de prestaties van zijn TechUnited. Het team werd ruim een jaar geleden opgericht en pas in april van dit jaar konden de Nederlanders in Eindhoven de krachten meten met de concurrentie tijdens de Roboludens manifestatie met het open Nederlands kampioenschap robovoetbal. Ook daar bleken de Tribots uit Osnabrück vrijwel onverslaanbaar, maar TechnUnited heeft sindsdien behoorlijk vooruitgang geboekt.

Titelkandidaat

Tijdens een gejureerde demonstratiecompetitie afgelopen zaterdag werd TechUnited zevende in een veld van 24 deelnemers. Het team maakte indruk met een recordtijd voor de ‘assemblage’ van de Nederlandse robot. Deze is binnen een minuut speelklaar waar andere teams soms meerdere uren bezig zijn.

Ook voetballend ging het zo slecht nog niet. “Het scheelde maar weinig of we hadden de tweede WK-ronde gehaald”, aldus Goorden. “We speelden 3-3 tegen een Taiwanees team dat in de laatste minuut de gelijkmaker scoorde. Als je de vooruitgang die we de afgelopen maanden hebben geboekt extrapoleert, dan kunnen we volgens de deskundigen in 2007 in Atlanta tot de titelkandidaten behoren”. TechnUnited wil daar graag heen maar moet nog wel de benodigde fondsen verwerven om de ontwikkeling van de voetbalrobot voort te kunnen zetten.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 19 juni 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.