Je leest:

Dubbel gen maakt maïs groot

Dubbel gen maakt maïs groot

Auteur: | 5 maart 2009

Het is een Amerikaanse bioloog gelukt om met simpele genetische modificatie de opbrengst van maïsplanten enorm te verhogen. Het gaat dan om de plantdelen die vooral goed zijn voor biobrandstof.

De ontdekking staat op naam van plantgeneticus Stephen Moose van de Universiteit van Illinois, Moose kopieerde een bepaald maïsgen – ‘Glossy 15’ geheten – en plaatste het opnieuw in de plant. Het resultaat: een maïsplant met twee kopieën van Glossy 15.

Het gen Glossy 15 wordt daardoor twee keer zo actief. De maïs blijkt later te rijpen en langzamer te groeien. Het effect is dat de plant bijna al zijn energie in de groei van stengels en bladeren steekt, terwijl de zaden – de maïskorrels zelf – erg klein blijven. Veel eetbaars voor de mens zit er dan niet meer aan.

Het voordeel van extra stengels en bladeren is dat de plant enorm veel groter wordt. En uiteindelijk meer oogstbare plantdelen opbrengt dan wanneer de plant zijn energie in maïskorrels steekt. “Van de biomassa uit stengels en bladeren kun je makkelijk ethanol maken”, vertelt Moose in een e-mail. “Bovendien kun je de maïs jaarlijks oogsten.”

Dat valt niet te zeggen van andere biobrandstofplanten, zoals het populaire Miscanthus. Dat is een gras dat vorig jaar veel aandacht kreeg wegens zijn hoge opbrengst voor biobrandstof. Maïs werd toen als een zwak alternatief gezien, juist omdat de bladeren en stengels te klein bleven.

Maar is het dan niet zonde dat de Glossy 15-maïs die anders voor voedsel zou dienen, nu voor biobrandstof wordt gebruikt? “Dat is niet aan mij om over te oordelen”, reageert Moose. “Kijk, ik toon met dit onderzoek aan dat biobrandstof maken veel efficiënter kan. Hoeveel akkers er voor voedsel en biobrandstof in de praktijk moeten zijn, is aan de overheid en het publiek.”

De techniek kan nog niet worden toegepast, omdat het onderzoek op afronding wacht. “We verwerken de gegevens van de laatste proeven”, legt Moose uit. “Als die klaar zijn, gaan we publiceren. Voordat boeren deze modificatie mogen gebruiken, zal overheid het nog moeten goedkeuren.” Maar daar verwacht Moose weinig problemen mee: het gen zit al van nature in maïs en vormt dus geen nieuw risico voor de wereld.

Zie ook

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 05 maart 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.