Je leest:

Drijvend paviljoen in centrum Rotterdam

Drijvend paviljoen in centrum Rotterdam

Auteur: | 12 oktober 2009

Een opvallend nieuw bouwwerk, bestaande uit drie drijvende halve bollen, zal in mei 2010 zichtbaar worden in het centrum van Rotterdam. Burgemeester en Wethouders van Rotterdam stemden 8 oktober in met de bouw van het drijvend paviljoen. De oplevering in mei 2010 is een voorbode van het Urgenda Icoonproject om over uiterlijk vijftien jaar een drijvende stad te realiseren waarin ca. 10.000 mensen kunnen wonen.

Een artistieke weergave van het drijvend paviljoen, aangemeerd in de Rijnhaven.

Het drijvend paviljoen bestaat uit drie aan elkaar geschakelde bollen, waarvan de grootste een diameter heeft van 24 meter en een hoogte van 12 meter. Het vloeroppervlak is 46 bij 24 meter.

De eerste vijf jaar zal het futuristische paviljoen in de Rijnhaven zijn aangemeerd en dienst doen als expositie- en ontvangstruimte. De hele constructie is gebouwd op ontvangst van circa 500 mensen. De Rijnhaven is geschikt voor het paviljoen vanwege de beperkte golfslag en steeds minder binnenvaartschepen gaan van de haven gebruik maken. Het drijvend paviljoen zal vanaf de Erasmusbrug zichtbaar zijn.

Toiletwater

Het drijvend paviljoen moet volgens Stichting Urgenda niet alleen een voorbeeld zijn voor het bouwen op water, maar ook van duurzaam bouwen. Het paviljoen wordt verwarmd en gekoeld met zonne-energie en oppervlaktewater. Er zijn verschillende klimaatzones, zodat de energie alleen gebruikt wordt waar die op dat moment nodig is. Op het gebied van energie zal het paviljoen in hoge mate in z’n eigen behoefte voorzien.

Het paviljoen zuivert ook zijn eigen toiletwater. Wat er dan overblijft, kan worden geloosd in het oppervlaktewater. Bijzonder is ook het folie waarmee de koepels bekleed worden. Het zogenaamde ETFE-folie is ongeveer honderd keer lichter dan glas. Dat maakt dit folie zeer geschikt voor drijvende gebouwen. Hoewel de duurzame technologieën nu nog onbetaalbaar zijn voor de gemiddelde Nederlander, is dat volgens Urgenda voorzitter Jan Rotmans over tien jaar wel anders. “Dan zijn deze technieken volledig verouderd. De norm is dan niet energieneutraal, maar energieleverend.”

Een dwarsdoorsnede van het drijvend paviljoen. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Experiment

Volgens Urgenda zullen mensen nog deze eeuw in drijvende woonwijken wonen, boodschappen doen, werken en recreëren. Het paviljoen is een voorloper van dit soort wijken. Rotmans: “In Rotterdam willen we binnen tien jaar een drijvende stad realiseren. Maar bij het bouwen op water loop je tegen veel technische, juridische en organisatorische obstakels aan. De brandweer moet er bijvoorbeeld wel bij kunnen. Het bouwen moet ook niet worden gehinderd door de scheepvaart. En de prijs: wat is een vierkante meter water waard?”

Het drijvend paviljoen is een experiment. Urgenda wil nog twee of drie van dit soort icoonprojecten realiseren, beginnend met een drijvend klimaatcampus dat in 2010 bij de Rotterdamse Merwehaven en de Vierhaven wordt gebouwd. De lessen van deze projecten komen hopelijk van pas bij de bouw van de drijvende stad.

Lees meer over drijvende steden:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 oktober 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.