Je leest:

Drankje met nanodeeltjes verhoogt intelligentie

Drankje met nanodeeltjes verhoogt intelligentie

NanoBoost binnenkort in Nederland verkrijgbaar

Auteur: | 29 maart 2010

Het is in China een doorslaand succes: de NanoBoost. Het is een energiedrankje dat minuscule nanodeeltjes bevat, waardoor je intelligentie tijdelijk verhoogd wordt. Binnenkort verschijnt het drankje ook in Nederland. Reden voor Kennislink om te testen of je daadwerkelijk slimmer kunt worden van het nemen van een drankje.

UPDATE 2 EXPERIMENT NANOBOOST

1 april! De verwachtingen van nanotechnologie zijn zo hoog, zouden onze lezers ook geloven dat een nanodrankje intelligentie verhogend zou kunnen werken? Inderdaad, ruim 150 mensen en een journalist meldden zich aan voor de test. Jullie zijn erin gestonken: 1 april! Lees hier de gedachte achter de grap.

UPDATE EXPERIMENT NANOBOOST

De tweede test staat online! Wanneer je een flesje NanoBoost hebt ontvangen drink je deze eerst leeg en wacht je een half uur voordat je aan de test begint. Wanneer je geen NanoBoost hebt ontvangen behoor jij kennelijk tot de controlegroep en kun je direct de test invullen. Vergeet niet bij de eerste vraag aan te geven of je wel of geen NanoBoost op hebt. Veel succus!

Vanwege de overweldigende hoeveelheid aanmeldingen voor ons experiment is onze voorraad van flesjes NanoBoost helaas inmiddels geheel vergeven. Toch willen we onze lezers die nu te laat zijn oproepen de IQ-test, en vanaf nu ook de tweede test, alsnog te doen. Zij zullen de controlegroep vormen, waarmee de groep mensen die wél de NanoBoost voor de test gebruiken vergeleken kan worden. Uiteraard zullen we iedereen die in de controlegroep meedoet na afloop van het experiment alsnog een flesje NanoBoost toesturen.

Een belangrijk tentamen, een sollicitatiegesprek, een presentatie: voor alledrie zou je soms willen dat je tijdelijk even je intelligentie wat zou kunnen verhogen. Geloof het of niet, maar het lijkt alsof dat binnenkort mogelijk is. In China heeft men een drankje ontwikkeld, de NanoBoost, dat tijdelijk je hersenen een handje helpt. Een soort EPO voor je intelligentie dus. Deze zomer zal het ook in Nederland verkrijgbaar zijn.

Slimmer

Het ziet eruit als één van de vele energiedrankjes die al in de schappen liggen. Toch is hier iets speciaals aan de hand. Voor het eerst zijn nanodeeltjes toegevoegd aan een drankje. Nanodeeltjes zijn het product van nanotechnologie, de technologie waarbij geknutseld wordt op de schaal van atomen en moleculen. Steeds vaker verschijnen producten op de markt waar nanodeeltjes in verwerkt zijn, zoals sokken die niet meer naar zweet ruiken of spijkerbroeken waar vlekken afgestoten worden. Het zijn veelal producten waar met behulp van nanotechnologie nieuwe eigenschappen aan bestaande materialen worden toegevoegd.

De NanoBoost is een hit in China. Vorig jaar gingen al miljoenen liters over de toonbank.
Ilja van Dam, CC by-sa-nd

In het geval van de NanoBoost is het echter niet het drankje dat betere eigenschappen krijgt, maar juist degene die ervan drinkt. Volgens de fabrikant NanoBoost.Inc verhogen de nanodeeltjes in het drankje je intelligentie voor een korte periode. Daar proef je niets van. Het smaakt gewoon als een energiedrankje. Maar zodra de vloeistof in je lichaam komt, gaan de deeltjes aan het werk. Met als gevolg dat je tijdelijk nét wat slimmer bent.

Neurotransmitters

Wat gebeurt er precies in je lichaam? De nanodeeltjes zijn klein genoeg om van je maag, door je bloed, naar je brein te reizen. Eenmaal in het brein, verspreiden de nanodeeltjes zich over de miljoenen synapsen. Een synaps is een klein stukje ruimte tussen twee neuronen. Neuronen praten met elkaar door kleine stroomstootjes aan elkaar door te sturen. Maar om succesvol te communiceren, moet zo’n stroomstootje wel de synaps oversteken. Het brein kan dit oversteken zelf gemakkelijker of moeilijker maken door de synaps te vullen met allerlei stofjes, die we neurotransmitters noemen.

De nanodeeltjes in NanoBoost werken als zo’n neurotransmitter. Ze vullen de ruimte tussen de neuronen op, zodat stroompjes gemakkelijker van de ene zenuwcel naar de andere schieten. Hierdoor kunnen je hersengebiedjes een stuk beter met elkaar communiceren. En meer communicatie zorgt ervoor dat je sneller grote hoeveelheden informatie kunt verwerken.

Experiment in hersenscanner

Om te testen of NanoBoost echt de communicatie in het brein, en daarmee je IQ, verbetert, lieten onderzoekers van NanoBoost.inc – het Chinese bedrijf dat de NanoBoost heeft ontwikkeld – proefpersonen in een hersenscanner plaatsnemen.

Op het linkerplaatje zie je een scan van het brein van iemand die nog geen NanoBoost heeft gehad. Op de blauwe plekken is weinig activiteit, terwijl in de rode plekken juist veel stroompjes lopen tussen de neuronen. Het rechterplaatje is een scan van iemand die een uur geleden NanoBoost heeft gedronken. Zoals je ziet is de communicatieactiviteit (de rode plekken) flink toegenomen.

Dit effect wordt nog eens versterkt door het feit dat de nanodeeltjes in het nieuwe drankje zich vooral over de frontale cortex verspreiden. Je cortex is de buitenste schil van je brein, en evolutionair gezien het nieuwst. Dit is dus ook waar we ‘hogere’ hersenfuncties vinden. Aan de voorkant zijn dat bijvoorbeeld redeneren, plannen en logisch nadenken. Doordat de nanodeeltjes juist hier terechtkomen en hier de communicatie verbetert, zou je IQ tijdelijk met wel meer dan tien punten stijgen. Of althans, zo claimt directeur Xio Jin van NanoBoost.inc in een persbericht.

Het experiment

Kennislink neemt graag de proef op de som: is dit inderdaad een revolutionaire toepassing van nanotechnologie, of is dit de zoveelste marketingtruc van een energiedrankjesfabrikant? Later dit jaar verschijnt de NanoBoost in de Nederlandse schappen, maar Kennislink heeft alvast een aantal proefexemplaren van de fabrikant opgestuurd gekregen.

Om de werking van het drankje op een wetenschappelijk verantwoorde manier te testen heeft Kennislink de volgende onderzoeksopzet bedacht. Alle lezers van Kennislink kunnen meedoen met het experiment. Wat moet je doen? Je maakt de speciaal door Kennislink ontwikkelde IQ-test. Zo’n test wordt tenslotte gezien als de meetlat van het begrip intelligentie. De eerste IQ test vind je hier.

Kennislink zal vervolgens een flesje NanoBoost naar je toe sturen, met een speciale inlogcode voor een tweede IQ-test. De bedoeling is dat je het drankje inneemt en een uur later de nieuwe IQ-test invult. Simpel toch? Uit de verschillen tussen de resultaten van de twee testen zal Kennislink op kunnen maken of het drinken van de NanoBoost verschil heeft gemaakt. Vanaf aankomende donderdag staat de tweede test online. Meedoen kan tot 12 april. Alleen de eerste duizend personen die zich opgeven kunnen meedoen. Eind april verschijnt op Kennislink een artikel met de resultaten van het experiment.

Kennis aan ’t IJ

Wil je écht weten hoe een pilletje of een drankje je slimmer kan maken? Kom naar Kennis aan ’t IJ, de interactieve lezing in science center NEMO. Op zondagmiddag 18 april 2010 onderzoekt biopsycholoog en wetenschapsjournalist Reinoud de Jongh samen met de bezoeker of pillen en andere middeltjes ons brein echt kunnen oppeppen. Toegang €7,50. Aanmelden via www.e-NEMO.nl

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 29 maart 2010

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.