Biologen van verschillende Amerikaanse universiteiten publiceren deze week in het vooraanstaande tijdschrift Nature een nieuwe manier om die haarcellen weer aan het werk te krijgen: gentherapie.
Althans, voor mensen die op de meest voorkomende manier doof zijn. Die gangbare problemen ontstaan in het orgaan van Corti, een ruimte in het oor waarin miljoenen miniscule haartjes zitten. Normaal gesproken trillen die haartjes wanneer er geluid door het oor dreunt. Al die haren geven vervolgens via zenuwen aan de hersenen door dat er buiten het lijf wat te horen valt. Bij mensen met gehoorbeschadiging – of dat nu komt door ouderdom of te harde muziek – zijn deze haartjes stuk en wordt er geen geluidssignaal doorgegeven.
Amerikaanse wetenschappers wisten dove muizen weer aan het horen te krijgen door een gen in de muisjesoren tot expressie te brengen waarvan het vermoeden bestond dat het met de groei van trilharen van doen had. En na een maand bleken de trilhaarloze muizen zelf nieuwe trilharen te hebben gegroeid.
Natuurlijk is dat prachtig, maar daarmee was nog niet bewezen dat de proefdieren er iets mee konden horen. Omdat voor een goed gehoor de haarcellen met zenuwcellen vergroeid moeten zijn, gingen de onderzoekers op zoek naar die zenuwcellen. Gelukkig bleken ook die present te zijn. En nog belangrijker: ze onderhielden goed contact met de haartjes.
Een handige bijkomstigheid is dat het gen voor trilhaargroei in muizen dezelfde blijkt te zijn als voor mensen. Dat scheelt weer tijd in het ontwikkelen van nieuwe binnenoortherapieën, wat natuurlijk het uiteindelijke doel van dit onderzoek is.
Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl