Je leest:

Dotteren en medicijnen even goed om hartinfarct te voorkomen

Dotteren en medicijnen even goed om hartinfarct te voorkomen

Auteur: | 20 september 2005

Dotteren is even goed als het gebruik van medicijnen om een hartinfarct te voorkomen. Dat bleek uit een studie waaraan 42 Nederlandse ziekenhuizen en 1200 patiënten hebben meegedaan.

Wanneer een bloedstolsel een ader bij het hart plotseling helemaal afsluit, ontstaat er een hartinfarct of hartaanval. Aderverkalking waarbij de aderen dichtslibben is de belangrijkste oorzaak voor een infarct. Roken, een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en suikerziekte zijn risicofactoren voor aderverkalking en dus een hartinfarct. Bij aderverkalking slibben de aderen langzaam dicht. Dit gebeurt als bloedcellen en bloedplaatjes naar beschadigingen van de gladde binnenwand van de ader trekken. Op de plek van beschadiging hoopt het celmateriaal en cholesterol zich op waardoor een brijachtige massa onstaat, die ook wel plaque wordt genoemd. Deze plaque kan er voor zorgen dat een bloedstolsel blijft hangen en daardoor een ader afsluit. Doordat er geen bloed en dus ook geen zuurstof meer bij het hart komt, krijg je een drukkende pijn op de borst. Dit is een voorteken van een hartinfarct, dat men niet moet negeren omdat het uiteindelijk kan leiden tot de dood.

Bij dotteren wordt een ballon ingebracht op de plaats waar zich plaque bevindt (1). De ballon wordt opgeblazen (2), waardoor de plaque wordt weggeduwd en het bloed weer vrij kan stromen door de ader (3).

Om hartinfarcten te voorkomen is het belangrijk er voor te zorgen dat bloedstolsels niet in de kransslagaders blijven zitten. Dit kan door medicijntherapie of door dotteren. Bij medicijntherapie worden er bloedverdunners en cholesterolremmers gegeven. De bloedverdunners zorgen ervoor dat er geen bloedstolsels ontstaan die vast blijven zitten in de aders en de cholesterolremmers zorgen ervoor dat de plaque niet groter wordt. Dotteren is een techniek genoemd naar de uitvinder; hartspecialist Charles T. Dotter. Bij een dotterbehandeling wordt een vernauwing in de ader met behulp van een ballonnetje opgerekt. Door het ballonnetje op te blazen worden de opgehoopte bloedstolsels weggeduwd en kan het bloed weer makkelijk door de ader stromen. Dotteren heeft ook een nadeel: zo kunnen losgekomen plaque deeltjes ergens anders in de ader weer voor problemen zorgen. Reden genoeg voor 42 Nederlandse ziekenhuizen om te onderzoeken of dotteren – ondanks het nadeel – beter is dan het gebruik van medicijnen. In dit onderzoek werden 1200 patiënten die zich met een drukkende pijn op de borst bij het ziekenhuis hadden gemeld, verdeeld over twee groepen. De helft kreeg binnen 48 uur een dotterbehandeling en de andere helft werd behandeld met de bloedverdunners en cholesterolremmers. Na 1 jaar werd gekeken wie van de patiënten ondanks de behandeling toch een hartinfarct had gekregen. Na dit jaar werden de twee groepen met elkaar vergeleken en bleek dat er eigenlijk helemaal geen verschil zat tussen dotteren en het gebruiken van de medicijnen.

Links een röntgenfoto van het hart waarbij de kranslagaders goed te zien zijn. Rechts een echt hart van vlees en bloed. copyright Yale University School of Medicine klik op de afbeelding voor een grotere versie

Aan het einde van dit jaar vergaderen de Europese cardiologen over de manier waarop men een hartinfarct kan voorkomen. Op dit moment wordt de patiënt meteen gedotterd wanneer deze pijn op de borst heeft en wordt er maar heel weinig gebruik gemaakt van bloedverdunners en cholesterolremmers. Omdat dit onderzoek laat zien dat dotteren helemaal niet per se beter is dan medicijntherapie kan dat wel eens veranderen. Het gebruik van medicijnen zorgt ervoor dat de patiënt geen operatie hoeft te ondergaan, wat natuurlijk veel prettiger is voor de patiënt. Het is nu aan de experts of de dotterbehandeling op de achtergrond verdwijnt of niet.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 20 september 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.