Je leest:

Wijn

Wijn

Auteur: | 1 september 2007

Moderne wijntechnologen willen liever zo weinig mogelijk aan het toeval overlaten. Daarom veranderen romantische chateau’s in biotechnologische fabrieken waar zelfs de productie van alcoholvrije wijn niet meer taboe is.

Elke november juichen de slijterijen opnieuw: ‘Le Beaujolais Primeur est arrivé!’ De ‘beau monde’ van Amsterdam tot Appelscha zal nippend aan het glas constateren dat het toch weer een lekker fris en fruitig wijntje is. Maar vooral zullen supermarkten en slijterijen een topweek doormaken. Want wijn is er niet alleen om lief te hebben; ook is er veel geld mee te verdienen.

Het beeld van blote voeten in een druiventon en rijpende wijn in eeuwenoude eikehouten fusten mag dan het genot van de proeverij verhogen, met de werkelijkheid heeft het steeds minder te maken. Achter de middeleeuwse facades van vele ‘chateaus’ heerst technologie van de twintigste eeuw. Wijnproductie is pure agro–business, waar volgens moderne biotechnologische principes precies dat wordt gemaakt waar de klant om vraagt: ’kwaliteits’wijn voor een paar euro per fles.

Dat lukt slechts als niets aan het toeval wordt overgelaten. Want neem nou zo’n Beaujolais Primeur: om ieder jaar op de derde donderdag van november grote hoeveelheden in de rekken te hebben, kun je je maar beter niet op de natuur verlaten. Eén matige oogst of onwillige gistcultuur en wat er overblijft is peperduur en/of niet te drinken. Wijntechnologen trekken hun trucendoos steeds verder open.

Meer over wijn op Kennislink:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/wijn/wijnbouw/index.atom?m=of", “max”=>"10", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 01 september 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.