Je leest:

Flexibele displays

Flexibele displays

Auteur: | 26 januari 2005

Veel informatie die wij dagelijks tot ons nemen, bereikt ons op beeldschermen. We kijken televisie, werken met een computer, bellen en sms’en en ook in de auto rukken de displays op. Op dit moment bepalen de vorm en de afmetingen van het display nog steeds het ontwerp van veel producten.

Voor industriële ontwerpers is er niets mooiers dan een elektronisch product vorm te kunnen geven zonder beperkt te worden door randvoorwaarden. De elektronica wordt steeds kleiner en steeds minder vormbepalend, maar dat geldt niet voor displays. Die kunnen maar in één dimensie krimpen zonder hun functie aan te tasten. Ze worden steeds dunner, maar hun oppervlakte neemt daarentegen juist toe en dat legt, zolang displays op vlakke ondergrond gemaakt worden, ontwerpers beperkingen op.

Flexiblele displays. (bron: Philips)

Maar hoever zijn we eigenlijk verwijderd van televisieschermen die je als een diascherm uitrolt op het moment dat je een programma wilt zien? Of van displays die de vorm van het dashboard in de auto volgen? Of van dat ene elektronische boek dat we steeds herladen met nieuwe literatuur?

Elektronisch ‘papier’

LCD schermen

Dit artikel is een publicatie van De Ingenieur.
© De Ingenieur, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 26 januari 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.