Je leest:

Doorbraak voor baby’s met leukemie

Doorbraak voor baby’s met leukemie

Acute lymfatische leukemie is de meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen. Vooral voor zuigelingen waren de overlevingskansen tot nu toe slecht: maar zo’n 15%. Een nieuwe behandeling verhoogt dit tot 50%, ontdekte de onderzoeksgroep van kinderoncoloog en professor Rob Pieters van het Erasmus MC.

Acute lymfatische leukemie (ALL) is de meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen. Verbeteringen in de combinatie chemotherapie die twee jaar lang gegeven wordt, hebben ertoe geleid dat de genezingskans in de afgelopen 40 jaar gestegen is van 10% naar 80%. Helaas geldt deze hoge genezingskans niet voor zeer jonge kinderen met ALL waarbij de diagnose reeds voor het eerste levensjaar wordt gesteld.

De onderzoeksgroep van prof.dr. Rob Pieters, kinderoncoloog in Erasmus MC -Sophia Kinderziekenhuis, heeft een nieuwe behandeling opgezet voor zuigelingen met acute ALL. Met de nieuwe behandeling stijgt de genezingskans bij zeer jonge kinderen in Nederland van 15% naar 50%. De nieuwe behandeling geldt inmiddels als standaardbehandeling in 22 landen. Vandaag publiceert de onderzoeksgroep deze resultaten in The Lancet.

Voor baby’s die acute lymfatische leukemie kregen, zag de toekomst er lange tijd niet goed uit. Dankzij een nieuwe behandeling stijgt de overlevingskans nu van 15 naar 50%.

Leukemiecellen blijken gevoelig voor alternatief antikankermiddel

De Rotterdamse onderzoekers hebben aangetoond dat de leukemiecellen van zuigelingen met leukemie ongevoelig zijn voor een aantal belangrijke chemotherapiemiddelen, die bij oudere kinderen wél effectief zijn. Dat komt omdat de leukemiecellen bij zuigelingen chromosoomafwijkingen vertonen, die bij oudere kinderen nauwelijks voorkomen. De chromosoomafwijkingen veroorzaken bovendien een zeer agressieve vorm van leukemie.

De leukemiecellen bij zuigelingen blijken echter zeer gevoelig voor een antikankermiddel dat nog niet of nauwelijks gebruikt werd bij de behandeling van ALL. Door dit middel in te zetten in een nieuwe behandeling stijgen de overlevingskans van de baby’s van 15 naar 50%. De resultaten zijn dermate hoopvol dat 22 landen de nieuwe behandeling inmiddels als standaard gebruiken en verdere verbeteringen onderzoeken.

Dit artikel is een publicatie van Erasmus Medisch Centrum (Erasmus MC).
© Erasmus Medisch Centrum (Erasmus MC), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 20 juli 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.