Je leest:

Doorbraak in onderzoek longemfyseem

Doorbraak in onderzoek longemfyseem

Het is algemeen bekend dat longemfyseem wordt veroorzaakt door roken. Het exacte mechanisme hierachter was tot nu toe nog grotendeels onbekend, maar Utrechtse farmacologen hebben nu ontdekt dat er door de afbraak van de longblaasjes kleine stukjes bindweefsel vrijkomen die het afbraakproces voortzetten en versterken. Zij publiceren hierover in het februarinummer van Nature Medicine.

Longemfyseem is een chronisch obstructieve longziekte (COPD) en in Europa doodsoorzaak nummer drie. Van longemfyseem was al bekend dat het veroorzaakt wordt door roken. Elke teug sigarettenrook zit namelijk vol met schadelijke radicalen en deze radicalen brengen schade toe aan het bindweefsel (collageen) van de longblaasjes. Hierbij komen kleine stukjes bindweefsel vrij, waarvan prof.dr. Gert Folkerts en prof.dr. Frans Nijkamp, van de afdeling Farmacologie van het Utrechtse Instituut voor Farmaceutische Wetenschappen, hebben ontdekt dat deze ontstekingscellen naar de luchtwegen toetrekken en activeren. Door de activatie van de ontstekingscellen worden er opnieuw stoffen (enzymen) gevormd die de longblaasjes afbreken, wat leidt tot nog meer collageenfragmenten. Hierdoor ontstaat een zelfstimulerend systeem; een soort ‘vliegwiel’ dat de longen geleidelijk aan afbreekt.

Medicijn tegen longemfyseem

In longemfyseempatiënten blijken collageenafbraakproducten inderdaad verhoogd te zijn. En in proefdieren kan longemfyseem veroorzaakt worden wanneer collageenfragmenten worden toegediend. De Utrechtse farmacologische onderzoeksgroep heeft onderzocht welk collageenfragment specifiek verantwoordelijk is voor het ontstaan van longemfyseem en wat het werkingsmechanisme is van dit fragment. Nu dat grotendeels is opgehelderd, is de onderzoeksgroep hard bezig om een nieuw medicijn te ontwikkelen tegen de vorming en/of de werking van het collageenfragment.

Publicatie:

Nathaniel M Weathington, Anneke H van Houwelingen, Brett D Noerager, Patricia L Jackson, Aletta D Kraneveld, F Shawn Galin, Gert Folkerts, Frans P Nijkamp & J Edwin Blalock, “A novel peptide CXCR ligand derived from extracellular matrix degradation during airway inflammation”, Nature Medicine, februari 2006

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van Universiteit Utrecht (UU).
© Universiteit Utrecht (UU), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 21 februari 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.