Longemfyseem is een chronisch obstructieve longziekte (COPD) en in Europa doodsoorzaak nummer drie. Van longemfyseem was al bekend dat het veroorzaakt wordt door roken. Elke teug sigarettenrook zit namelijk vol met schadelijke radicalen en deze radicalen brengen schade toe aan het bindweefsel (collageen) van de longblaasjes. Hierbij komen kleine stukjes bindweefsel vrij, waarvan prof.dr. Gert Folkerts en prof.dr. Frans Nijkamp, van de afdeling Farmacologie van het Utrechtse Instituut voor Farmaceutische Wetenschappen, hebben ontdekt dat deze ontstekingscellen naar de luchtwegen toetrekken en activeren. Door de activatie van de ontstekingscellen worden er opnieuw stoffen (enzymen) gevormd die de longblaasjes afbreken, wat leidt tot nog meer collageenfragmenten. Hierdoor ontstaat een zelfstimulerend systeem; een soort ‘vliegwiel’ dat de longen geleidelijk aan afbreekt.
Medicijn tegen longemfyseem
In longemfyseempatiënten blijken collageenafbraakproducten inderdaad verhoogd te zijn. En in proefdieren kan longemfyseem veroorzaakt worden wanneer collageenfragmenten worden toegediend. De Utrechtse farmacologische onderzoeksgroep heeft onderzocht welk collageenfragment specifiek verantwoordelijk is voor het ontstaan van longemfyseem en wat het werkingsmechanisme is van dit fragment. Nu dat grotendeels is opgehelderd, is de onderzoeksgroep hard bezig om een nieuw medicijn te ontwikkelen tegen de vorming en/of de werking van het collageenfragment.
Publicatie:
Nathaniel M Weathington, Anneke H van Houwelingen, Brett D Noerager, Patricia L Jackson, Aletta D Kraneveld, F Shawn Galin, Gert Folkerts, Frans P Nijkamp & J Edwin Blalock, “A novel peptide CXCR ligand derived from extracellular matrix degradation during airway inflammation”, Nature Medicine, februari 2006
Zie ook:
- Boodschapper blijkt boosdoener (Kennislink artikel van het AMC)