Je leest:

Don Quijote trekt ten strijde tegen asteroïden

Don Quijote trekt ten strijde tegen asteroïden

Auteur: | 15 juli 2004

De ruimtevaartorganisatie ESA gaat zich met het project “Don Quijote” toeleggen op het onderscheppen van bedreigende asteroïden.

We hebben straks niets meer te vrezen voor allesvernietigende asteroïden. Tenminste, als het aan de ESA ligt. Een intern panel van deskundigen geeft de Europese ruimtevaartorganisatie hoge prioriteit aan de onderschepping van grote asteroïden die met de Aarde dreigen te botsen. De strategie van het Don Quijote-project is volgens het panel hiervoor de beste optie.

Hidalgo stort zich te pletter terwijl Sancho toekijkt. bron: ESA

De Don Quijote-missie zal bestaan uit twee ruimtevaartuigen, Sancho en Hidalgo. Om de strategie te testen worden beide naar een ongevaarlijke asteroïde van ongeveer 500 meter doorsnee gestuurd. Ze worden tegelijk gelanceerd, maar Sancho neemt een kortere route naar de asteroïde. Als hij aankomt, schiet Sancho seismische sensoren in en op het doelwit. Hiermee zal hij zo veel mogelijke te weten komen over de structuur van de asteroïde. Dan is het wachten op de aanstormende Hidalgo.

De met explosieven beladen Hidalgo heeft tijdens zijn lange reis een relatieve snelheid van minimaal 36.000 kilometer per uur opgebouwd en zal de asteroïde rammen. Ondertussen registreert Sancho op veilige afstand de seismische effecten van de knal. Na de botsing meten Sancho en telescopen op aarde veranderingen in de baan en rotatie van de asteroïde. Voorzitter Alan Harris van het adviespanel: “Wanneer we daadwerkelijk een gevaarlijke asteroïde ontdekken, zal een missie als die van het Don Quijote-project de voorbereiding zijn voor een daadwerkelijke poging om de asteroïde uit zijn baan te stoten.”

Een asteroïde van meer dan tien kilometer doorsnee landt maar drie keer in een miljoen jaar op Aarde. De laatste roeide 65 miljoen jaar geleden de dinosauriërs uit. Hidalgo en Sancho kunnen waarschijnlijk al over vijf à tien jaar aan hun avontuur beginnen.

Dit artikel is een publicatie van Natuurwetenschap & Techniek.
© Natuurwetenschap & Techniek, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 15 juli 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.