Je leest:

Doe mee aan de Grote Griepmeting!

Doe mee aan de Grote Griepmeting!

Auteur: | 1 januari 2004

Snotterig, droge hoest, spierpijn, koude rillingen van de koorts? Nu het kouder wordt, breekt ook het griepseizoen weer aan. Wie is verkouden en wie heeft er griep? Kennislink, maandblad Natuurwetenschap & Techniek, het Nederlands Instituut voor Biologie én een groot aantal onderzoeksinstituten in Nederland en Vlaanderen nodigen iedereen uit om ‘griepmeter’ te worden. De Grote Griep Meting wordt financieel ondersteund door Solvay Pharmaceuticals, Bisolvon en Roter Vitamine C.

“Wie meedoet, mag zich met recht wetenschappelijk onderzoeker noemen,” vertelt Carl Koppeschaar, hoofdredacteur van de informatieve website Kennislink (www.kennislink.nl) en een van de initiatiefnemers van de ‘Grote Griepmeting’. "Het gaat om een onderzoek dat nog nooit eerder op zo’n grote schaal heeft plaatsgevonden en waar zowel artsen, wiskundigen als biologen zeer benieuwd naar zijn. Voel je je rillerig of verkouden? Meld dat dan via www.grotegriepmeting.nl. Op die website is een kaart van Nederland en België te zien, waarop in blauw alle gevallen van verkoudheid, en in rood die van griep zullen zijn te zien. En uiteraard is op die website alles te vinden over beide ziektes, de virussen waardoor ze worden veroorzaakt, en over vaccinaties om griep te voorkomen.

Bezoek de website van de Grote Griepmeting en schrijf je in als griepmeter!

“De eerste gevallen van griep vormen vermoedelijk lokale besmettingshaarden. Griep is echter zeer besmettelijk en verspreidt zich dus al snel. Zo raakt een steeds groter deel van de landkaart roodgekleurd. Door nu iedere dag een griep- en verkoudheidskaart samen te stellen, kun je de beelden achter elkaar plakken en als een ‘film’ afspelen. Je ziet dan heel mooi waar beide ziektes de kop opsteken en in welke richtingen zij zich verspreiden. Speelt het openbaar vervoer een rol? Of zijn het juist automobilisten die het virus tot in alle uithoeken van het land verspreiden? Doen zich nog bijzondere gevallen voor, zoals een extra opleving van griep of verkoudheid tijdens of direct na carnaval? Ten zuiden van de grote rivieren vindt dan immers een reusachtige samenscholing van mensen plaats. We weten het niet, want zoiets is nog nooit serieus gemeten. Wie meedoet, is dus rechtstreeks getuige én mede-ontdekker van misschien wel de meest opzienbarende verschijnselen. Een team van wiskundigen probeert aan de hand van de verzamelde gegevens een nog beter inzicht te krijgen in de verspreiding van virusziekten. Artsen en virologen hopen dat het onderzoek zal leiden tot veel betere adviezen voor griepvaccinatie.”

Influenza

Wat iedereen gewoonlijk ‘griep’ noemt, is vaak niet meer dan een zware, maar tamelijk onschuldige verkoudheid. Echte griep, of influenza, is de meest onderschatte ziekte die er is. Je voelt je er doodziek door en voor sommige mensen kan de ziekte ernstige gevolgen hebben. Daarnaast zorgt griep voor enorme kosten in de gezondheidszorg en het bedrijfsleven. Ieder jaar krijgt zo’n 5 tot 10% van de bevolking griep. Voor Nederland en Vlaanderen zijn dat dus één tot twee miljoen mensen. Griep veroorzaakt al eeuwen lang zulke uitbarstingen, of epidemieën. Soms ontwikkelt zich ook een nieuwe variant van het griepvirus. Dan bieden zelfs vaccinaties geen afdoende bescherming en slaat griep toe in de vorm van een wereldwijde en levensgevaarlijke ‘pandemie’. Zo eiste de ‘Spaanse Griep’ in 1918 tussen de 20 en 40 miljoen slachtoffers.

Overdracht via speekseldruppeltjes

De ‘Grote Griepmeting’ die tot een beter inzicht in deze gevaarlijke virusziekte moet leiden, vindt plaats van 1 november 2003 tot 1 april 2004. Dat is ruwweg de periode dat we met z’n allen dicht bij elkaar zitten. Niezende of hoestende patiënten verspreiden het virus dan via kleine ‘speeksel’-druppeltjes in de lucht. Wie zich als griepmeter opgeeft, blijft anoniem en hoeft alleen maar een paar standaardvragen te beantwoorden. Griepmeters worden via een wekelijkse nieuwsbrief eraan herinnerd te laten weten of zij nog gezond zijn, dan wel symptomen van griep of verkoudheid vertonen. Aan de hand van een slimme vragenlijst wordt dan automatisch een onderscheid gemaakt tussen echte griep of verkoudheid.

Scholieren

“Naast individuele griepmeters vragen we ook scholen en bedrijven om hulp,” vervolgt Koppeschaar. “Zij kunnen immers heel eenvoudig klassikaal of als groep de ziektegevallen bijhouden. Iedereen kan ook meedoen aan een wedstrijd. Welke klas of groep zorgt voor de beste registratie? Welke griepmeter voorspelt het nauwkeurigst hoe het griepseizoen verloopt? Klassen van basisscholen kunnen wedijveren om het mooiste werkstuk. Middelbare scholieren kunnen aan de hand van de metingen praktische opdrachten maken. Op de website komen trouwens ook lesbrieven voor leraren. Als het griepseizoen voorbij is, organiseren we een symposium met presentaties van schoolklassen, lezingen van echte griepdeskundigen. een eerste bewerking van de metingen en de prijsuitreikingen. Wie het symposium niet persoonlijk kan bijwonen, zal het in ieder geval kunnen volgen. Door middel van een ‘live webcast’ zal het ook via internet te volgen zijn.”

Unieke samenwerking

Tot de partijen die de Grote Griepmeting organiseren, behoren – naast Kennislink, Natuurwetenschap&Techniek en het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI) – het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Digitale School, Kennisnet, Nijgh Versluys, de Nederlandse Vereniging voor Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON), en het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL). De Grote Griepmeting wordt mogelijk gemaakt door Borger&Burghouts (www.benb.nl), Astronet (www.astronet.nl), maandblad Natuurwetenschap&Techniek (www.natutech.nl) en internet service provider Cambrium (www.cambrium.nl).

Hoewel de huidige opzet van het publieksonderzoek zich richt op Nederland en Vlaanderen, is er inmiddels zoveel belangstelling dat de metingen volgende jaren mogelijk ook worden uitgevoerd in andere landen. In samenwerking met het European Influenza Surveillance Scheme (EISS) wordt gestreefd naar een groot Europees project.

Meedoen aan de Grote Griepmeting?

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 01 januari 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.