Je leest:

Doden toch veroorzaakt door probiotica

Doden toch veroorzaakt door probiotica

Auteur: | 14 februari 2008

Op 23 januari jongstleden kwam aan het licht dat 24 Nederlandse patiënten met een acute alvleesklierontsteking zijn overleden na een experimentele behandeling met probiotica. In de controlegroep overleden in dezelfde periode 9 mensen, een groot verschil. De onderzoekers wilden niet vooruitlopen op de wetenschappelijke publicatie, maar collega’s gingen er vanuit dat patiënten in de experimentele groep er sowieso al slechter aan toe waren dan patiënten uit de controlegroep.

Vandaag zijn de resultaten van het onderzoek gepubliceerd in The Lancet. En wat blijkt? De onderzoekers denken wel degelijk dat de ‘goede bacteriën’ die zij aan de patiënten hebben toegediend iets te maken hebben met de dood van deze mensen. Prof. Dr. Hein Gooszen (leider van het onderzoek) zegt in NRC Handelsblad dat het onverantwoord is om dit te ontkennen. Er waren wel verschillen tussen de patiëntengroepen, maar die waren erg klein. Het is de eerste keer dat een schadelijk effect van probiotica wetenschappelijk wordt aangetoond.

Ontstaan van acute alvleesklierontsteking

Acute alvleesklierontsteking ontstaat doordat een galsteen de afvoergang van de alvleesklier verstopt. De enzymen die de alvleesklier produceert, kunnen in zo’n geval naar buiten gaan lekken. Daardoor wordt de darm aangetast en kunnen schadelijke bacteriën vrijkomen. De meeste mensen sterven aan een infectie met deze schadelijke darmbacteriën. De onderzoekers gebruikte in het experiment melkzuurbacteriën die de woekering van schadelijke bacteriën kunnen remmen.

Wanneer een galsteen de afvoergang van de alvleesklier verstopt, ontstaat een acute alvliesklierontsteking.

Voorlopig geen probiotica meer op IC

Maar patiënten in de experimentele groep ontwikkelden een darmischemie. Dit is een doorbloedingsstoornis van de dunne darm, waardoor delen van de darm af kunnen sterven. De doorbloeding van de darmen is bij ernstig zieke mensen minder. Om te overleven is het nodig om al het bloed naar het hart, de hersenen en de nieren te pompen. Door het toevoegen van probiotica zijn op de een of andere manier gaten in de darm ontstaan. Want bij de patiënten uit de controlegroep kwam geen darmischemie voor.

Uit voorzorg adviseren de onderzoekers om geen probiotica meer toe te dienen aan patiënten op de IC-afdeling.

Het is nog niet bekend waarom behandeling met probiotica darmischemie veroorzaakt. Daarom adviseren de onderzoekers om uit voorzorg geen probiotica behandelingen meer toe te dienen aan patienten die op de Intensive Care liggen. Gezonde mensen hebben een goede doorbloeding van de darm en kunnen daarom de flesjes yakult of actimel gewoon blijven gebruiken.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 februari 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.