Je leest:

Dodelijke corruptie

Dodelijke corruptie

Hoe meer corruptie, hoe meer aardbevingsslachtoffers

Auteur: | 14 januari 2011

Hoe corrupter een land, hoe meer doden er vallen als zich een aardbeving voordoet. En niet alleen omdat corruptie vaak samenhangt met armoede.

In een regio waar veel aardbevingen voorkomen is aardbevingsbestendig bouwen de beste manier om de veiligheid van de bevolking te waarborgen. Soms is dat echter makkelijker gezegd dan gedaan: In landen waar armoede heerst zullen veel mensen al blij zijn als ze überhaupt een dak boven hun hoofd hebben. Maar ook corruptie kan een belemmering zijn voor het leveren van woningen van voldoende kwaliteit.

Hoe corrupter een land, hoe meer doden er vallen bij het optreden van een aardbeving, schreven bouwkundig ingenieur Nicolas Ambraseys van het Imperial College in Londen en geoloog Roger Bilham van de Universiteit van Colorado in de VS deze week in Nature.

Uitersten

Ruim een jaar geleden schudde de aarde in Haïti, acht maanden later werd Nieuw-Zeeland getroffen door een aardbeving die in veel opzichten vergelijkbaar was. Beide aardbevingen hadden een magnitude van 7.1 op de schaal van Richter, beide waren het gevolg van een zijwaartse breukbeweging, beide hadden een diepte rond de 10 kilometer, en bij beide bevond het epicentrum zich op ongeveer 40 kilometer van een grote stad. En het aantal doden? Op Haïti vielen er tienduizenden, in Nieuw Zeeland viel het er niet één. Een typisch gevolg van aardbevingsbestendig bouwen.

Steekpenningen

De bouwindustrie, waar momenteel jaarlijks 7.5 biljoen dollar in omgaat, is het meest corrupte segment van de wereldeconomie, schrijven de onderzoekers: Steekpenningen worden aangenomen om inspecties te omzeilen en vergunningen te bemachtigen, en klandestiene bedrijfjes worden ingezet om de kosten te drukken.

Ambraseys en Bilham kwamen tot hun conclusie door het aantal doden veroorzaakt door instortende gebouwen in landen die door een aardbeving waren getroffen te vergelijken met de “Verwachte-Corruptie Index” – de corruptie van een land die je zou verwachten op grond van de welvaart die er heerst. “De armste landen zijn het meest corrupt”, schrijven de wetenschappers, “maar het ene arme land is weer corrupter dan het andere”.

De maatschappelijke organisatie Transparency International stelt elk jaar een lijst op van de vermoedelijke corruptie van landen, gebaseerd op het aantal en de hoogte van de in dat jaar (anoniem) gemelde steekpenningen. Ambraseys en Bilham relateerden deze corruptie-index aan het bruto inkomen per hoofd van de bevolking in het land. In de landen die corrupter waren dan de rijkdom van het land zou doen vermoeden vielen de laatste dertig jaar 87% van de aardbevingsdoden door instortende gebouwen, concludeerden de wetenschappers.

Andere factoren

Natuurlijk zijn er ook andere factoren die een rol spelen. Op een mooie zomerochtend zal een aardbeving veel minder slachtoffers vergen dan in een gure winternacht, in een berggebied ben je veiliger dan in een vallei, en de bevolkingsdichtheid van een gebied is rechtstreeks gecorreleerd met het aantal slachtoffers.

Ingestort schoolgebouw in El Salvador, september 2004.
USAID El Salvador, via Wikimedia Commons, Public Domain

Maar los daarvan is er nu dus ook de corruptie, waardoor in een relatief rijk land als Italië veel doden vallen, en een arm land als India het juist relatief goed doet. De meeste slachtoffers vallen in erg arme landen die nog heel corrupt zijn ook, zoals Haïti. En het veiligst bent u in een land dat rijk is en juist helemaal niet corrupt, zoals bijvoorbeeld Nieuw Zeeland. Of in een land waar aardbevingen niet voorkomen, natuurlijk.

Bron:

  • Ambraseys, N. and Bilham, R. Corruption kills. Nature 469 (2011) 153-155.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 januari 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.