Je leest:

DNA in je drol

DNA in je drol

Auteur: | 5 maart 2010

Eigenlijk ben je meer bacterie dan mens. Ook al bestaat je lijf uit een paar miljard cellen, het totaal aantal cellen van de darmflora ligt tien keer hoger. Maar wat vreten die bacteriën daar uit? Met nieuw DNA-onderzoek beginnen antwoorden te komen, en die blijken belangrijk voor medisch onderzoek.

De darmbacterie Lactobacillus rhamnosus houdt indringers buiten.
PNAS

Een internationaal team wetenschappers onder leiding van Chinese geneticus Jun Wang heeft van 124 personen het DNA van de darmflora geanalyseerd en gepubliceerd in het vooraanstaande blad Nature. De biologen, waaronder enkele Nederlanders en Vlamingen, laten met hun werk zien dat de samenstelling aan darmbacteriën voor veel mensen ongeveer hetzelfde is. Mensen met overgewicht of een darmziekte hebben een flink andere bacteriesamenstelling.

Wang en zijn collega’s verzamelden uitwerpselen van Spaanse en Deense proefpersonen– saillant detail: veel drollen waren zo lang onderweg dat ze direct moesten worden ingevroren – en filterden er zo snel mogelijk het DNA uit.

Met een DNA-kaartje als deze zijn darmziektes gemakkelijk uit elkaar te houden. Linksonder het profiel van de ziekte van Crohn, bovenin darmontsteking, en rechtsonderin een gezond profiel.
Nature

De biologen konden met hulp van het bacterie-DNA een speciale kaart maken, waarop je in één oogopslag kunt zien of iemand een afwijkende darmflora heeft, en dus misschien ziek is. Dat maakt verder onderzoek naar overgewicht en darmziektes, zoals de ziekte van Crohn, makkelijker.

De DNA-kaart is gebaseerd op de wat zeldzamere darmbacterie-soorten. Omdat zieke mensen een ander soort zeldzame bacteriesamenstelling hebben dan gezonde, is het bacterie-DNA dat ze dragen ook net iets anders.

Helaas zijn de wetenschappers er niet aan toegekomen om te ontdekken wat er nu precies zo anders is aan het DNA van patiënten met een bepaalde darmziekte, vergeleken met gezonde mensen. Er is meer onderzoek nodig, aldus de biologen. Ze verwachten dat hun DNA-analyse andere wetenschappers helpt om nieuwe darmbacterie-feitjes te ontdekken.

Maar hoeveel bacteriesoorten kwamen de biologen nou tegen? In de drollen van alle 124 personen bij elkaar zaten in totaal ruim 1000 bacteriesoorten, schatten Wang en zijn collega’s. Maar per persoon kwamen ze slechts zo’n 160 soorten tegen, wat betekent dat de meeste mensen ongeveer dezelfde darmflora hebben. Omdat ongeveer de helft van de proefpersonen uit Denemarken kwam en de andere helft uit Spanje, is dat een verrassende vondst.

Zie ook

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 05 maart 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.