Je leest:

Discovery geland

Discovery geland

Auteur: | 17 juli 2006

Het Amerikaanse ruimteveer Discovery is op weg terug naar aarde. Vanmiddag rond 15 uur Nederlandse tijd landt de shuttle op het Kennedy Space Center in Florida. Discovery werd streng gecontroleerd door de bemanning en compleet veilig verklaard.

…en Discovery is veilig geland. Door opkomende rukwinden moest de shuttle tijdens haar afdaling uitwijken naar een andere landingsbaan op het Kennedy Space Center. Even haperde een van de sensoren die de luchtstroom rond Discovery in kaart brengen, maar dat kleine probleem loste zichzelf snel op. Piloot Mike Kelley zette Discovery zonder problemen aan de grond.

Ruimteveer Discovery is veilig geland op het Kennedy Space Center in Florida. bron: NASA. Klik op de afbeelding voor een grote foto van detouchdown.

Met 202 rondjes om de aarde achter de rug keert Discovery met haar zeskoppige bemanning terug van haar reis naar het internationale ruimtestation ISS. Daar werden reparaties uitgevoerd aan een rail waarover de ISS-robotarm CanadArm2 beweegt, nieuwe voorraden gebracht en afval ingepakt. Ook trainde de bemanning op inspecteren en repareren van het kwetsbare hitteschild onder de orbiter.

Hittewerende tegels onder de neus van Discovery. bron: NASA.

Uitstel door slecht weer?

Om 11.35 vanochtend (Nederlandse tijd) sloot Discovery’s bemanning de deuren van het laadruim en maakte zich klaar voor de landing. Om 14:07 uur ontstaken ze de motoren om af te remmen en in een uur tijd naar het Kennedy Space Center in Florida te razen. Pas vijf minuten voor de geplande landing op 15:14 vanmiddag valt de snelheid terug onder die van het geluid. Spelbreker in het scenario is het wisselvallige weer rond de lanceerbasis.

Vanuit het ISS kijken de Russische ISS-commandant Pavel Vinogradov, de Amerikaanse astronaut Jeffrey Williams en de Duitse ESA-astronaut Thomas Reiter naar Discovery’s landing. bron: NASA.

Hitteschild

De keramische hittewerende tegels moeten de shuttle beschermen tegen de intense hitte van de terugkeer in de atmosfeer, maar zijn zelf gevoelig voor inslaande brokstukken isolatieschuim die tijdens de lancering lostrillen en van de externe brandstoftank vallen. Een gat in de linkervleugel door inslaand isolatieschuim werd Discovery’s zusterschip Columbia in 2003 fataal. NASA heeft sindsdien hard gewerkt om het isolatieschuim steviger aan te brengen. Tijdens Discovery’s vorige vlucht in juli 2005 kwamen nog relatief grote brokstukken los en waren stukken voegmateriaal tussen de tegels uitgetrild, maar nu lijkt de shuttle het geweld van de lancering vlekkeloos te hebben doorstaan. ‘Ik denk dat we nu weer op koers zijn’, zei Discovery’s commandant Steven Lindsey. Na twee return to flight-missies kunnen de shuttles dan eindelijk doorgaan met het vervoer van modules naar het internationale ruimtestation.

Discovery met open laadruim. bron: NASA. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

ESA-missie

Van de zeven astronauten die op 4 juli de ruimte in schoten blijft de Duitser Thomas Reiter achter op het station. Daar zal hij als eerste ESA-astronaut ooit een half jaar lang meedraaien in het leven aan boord. Het is voor het eerst sinds de Columbia-ramp in 2003 dat het ISS drie bemanningsleden heeft. Reiter voert tijdens zijn verblijf wetenschappelijke experimenten uit en installeert de apparaten PEMS, EMCS en MELFI. Dat zijn achtereenvolgens instrumenten bedoeld voor spieronderzoek bij astronauten, een module voor biologische experimenten en een nieuwe vrieskist van het ISS. MELFI kan biologische samples bewaren bij temperaturen tot –80 oC. Naast de experimenten binnenshuis gaat Reiter ook op ruimtewandeling; de eerste excursie in ruimtepak vanaf het ISS door een Europese astronaut.

Zie verder

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 17 juli 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.