Je leest:

Diagnose hepatitis C wordt vaak gemist

Diagnose hepatitis C wordt vaak gemist

Auteur: | 21 november 2007

In Nederland lopen minstens 45.000 mensen rond die zonder het te weten hepatitis C hebben. En dat terwijl deze infectie in veel gevallen goed te behandelen is. Er moet dan ook meer aandacht komen voor betere opsporing van mensen met hepatitis C, vindt professor Janssen van het Erasmus MC.

Artsen moeten alerter zijn op de mogelijkheid dat een patiënt hepatitis C heeft. Dat vindt professor Harry Janssen, maag-darm-leverarts in het Erasmus MC. Nu sterven er onnodig mensen aan de gevolgen van de infectie. In Nederland is van zo’n 10.000 tot 15.000 mensen bekend dat ze hepatitis C hebben. Het totale aantal chronisch geïnfecteerde ligt echter rond de 60.000. Zij weten zelf vaak niet dat zij ziek zijn, omdat ze in het begin geen klachten hebben. “In Nederland is dus sprake van onderdiagnostiek en daardoor onderbehandeling,” aldus Janssen.

Die onderbehandeling is nog schrijnender, omdat – afhankelijk van het type virus – 50 tot 90% van de patiënten succesvol behandeld kan worden met medicatie. Zij krijgen daardoor veel minder vaak leverfalen en leverkanker, beide gevreesde complicaties van chronische hepatitis C. Bovendien is nu voor het eerst wetenschappelijk aangetoond dat behandelde patiënten ook daadwerkelijk langer leven.

Wereldwijd zijn er rond de 170 miljoen hepatitis C patiënten en jaarlijks sterven er velen van hen aan deze ziekte. Als hepatitis C niet goed wordt behandeld en sluimerend aanwezig blijft, knabbelt het virus namelijk langzaam maar zeker aan de lever met uiteindelijk desastreuze gevolgen. Zo is chronische infectie met hepatitis C de meest voorkomende oorzaak voor leverfalen en leverkanker in de Westerse wereld.

Vroege opsporing onder risicogroepen

Maar de gezondheidswinst is nog lang niet zo groot als deze zou kunnen zijn, zolang niet alle mensen met hepatitis C worden behandeld. “Behandeling en het goed in de gaten houden van de bevolking met hepatitis C vergt echter wel een nieuwe infrastructuur,” zegt Janssen.

In Rotterdam wordt daar al een begin mee gemaakt. Omdat besmetting met hepatitis C vooral gebeurt door bloed-bloedcontact, komt de ziekte veel voor onder (ex-)drugsgebruikers die naalden van iemand anders hebben geleend. Rotterdamse ex-drugsverslaafde dak- en thuislozen worden daarom rechtstreeks naar Erasmus MC verwezen en behandeld. Op deze manier kan een hepatitis C infectie vroeg opgespoord worden onder deze risicogroep.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 21 november 2007
Heb je gevonden wat je zocht?
We zijn onze zoekresultaten aan het verbeteren. Jouw antwoord helpt ons hierbij.