In een bebost gebied rondom de campus van de Amerikaanse universiteit Duke ligt het experimentele gebied FACE (Free Air CO2 Enrichment). Hier groeien verschillende planten en bomen al 12,5 jaar lang onder een verhoogde concentratie CO2. Deze concentratie is niet willekeurig gekozen, maar gebaseerd op voorspellingen over de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer die halverwege deze eeuw verwacht wordt.

Hoeveelheid versus kwaliteit
Eerder onderzoek in het gebied wees uit hoe grassen en struikachtige planten omgaan met een hoge concentratie CO2. Zij overleven goed en produceren zelfs meer zaden dan planten die leven onder normale omstandigheden. Toch is er ook een nadeel; de kwaliteit van de zaden van grassen en struikachtige planten uit het experimentele gebied is erg laag. Hoe zit dat bij dennenbomen?
Om die vraag te beantwoorden verzamelde promovendus Danielle Way zoveel mogelijk dennenzaden uit het FACE-gebied. De bomen in dit gebied produceren twee keer zoveel zaad als dennen die onder normale omstandigheden leven. Een analyse van de kwaliteit laat hoopgevende resultaten zien. Zaden van dennenbomen die groeien onder een verhoogde CO2-concentratie bevatten evenveel voedingstoffen als zaden geproduceerd onder normale omstandigheden. Ook de mate van ontkieming en het groeipotentieel is vergelijkbaar.

Selectief voordeel
Deze resultaten hebben consequenties voor de verspreiding van grassen, struikachtige planten en dennenbomen als de concentratie CO2 in de komende jaren verder toeneemt. Alle soorten produceren meer zaden, maar bij dennenbomen gaat dat niet ten koste van de kwaliteit. Daardoor heeft de den een selectief voordeel ten opzichte van andere soorten. Way verwacht dat dennenbomen verschillende grassen en struikachtige planten zullen verdringen als de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer blijft stijgen.
Danielle Way presenteerde de resultaten van dit onderzoek op 3 augustus 2009 tijdens de jaarlijkse conferentie van de Ecological Society of America.
Zie ook
EU-bossen vertragen opwarming (Kennislinkartikel van Wageningen UR) Aflaatbomen tegen CO2-uitstoot (Kennislinkartikel)