Je leest:

Dennenboom profiteert van CO2-stijging

Dennenboom profiteert van CO2-stijging

Auteur: | 4 augustus 2009

Dennenbomen trekken zich weinig aan van de toenemende concentratie CO2 in de atmosfeer. Sterker nog, de bomen produceren twee keer zoveel zaad dat kwalitatief net zo goed is als dat van een den onder normale omstandigheden. Als de CO2-stijging doorzet, zullen dennenbomen verschillende grassen en struikachtige planten naar alle waarschijnlijkheid verdringen.

In een bebost gebied rondom de campus van de Amerikaanse universiteit Duke ligt het experimentele gebied FACE (Free Air CO2 Enrichment). Hier groeien verschillende planten en bomen al 12,5 jaar lang onder een verhoogde concentratie CO2. Deze concentratie is niet willekeurig gekozen, maar gebaseerd op voorspellingen over de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer die halverwege deze eeuw verwacht wordt.

Een overzicht van één van de experimentele gebieden op het FACE-terrein, waar planten en bomen al 12,5 jaar lang leven onder verhoogde CO2-concentraties.
Chris Hildreth (Duke)

Hoeveelheid versus kwaliteit

Eerder onderzoek in het gebied wees uit hoe grassen en struikachtige planten omgaan met een hoge concentratie CO2. Zij overleven goed en produceren zelfs meer zaden dan planten die leven onder normale omstandigheden. Toch is er ook een nadeel; de kwaliteit van de zaden van grassen en struikachtige planten uit het experimentele gebied is erg laag. Hoe zit dat bij dennenbomen?

Om die vraag te beantwoorden verzamelde promovendus Danielle Way zoveel mogelijk dennenzaden uit het FACE-gebied. De bomen in dit gebied produceren twee keer zoveel zaad als dennen die onder normale omstandigheden leven. Een analyse van de kwaliteit laat hoopgevende resultaten zien. Zaden van dennenbomen die groeien onder een verhoogde CO2-concentratie bevatten evenveel voedingstoffen als zaden geproduceerd onder normale omstandigheden. Ook de mate van ontkieming en het groeipotentieel is vergelijkbaar.

De kwaliteit van de zaden van dennenbomen die leven onder verhoogde CO2-concentraties zijn kwalitatief net zo goed als de zaden die geproduceerd worden onder normale omstandigheden. Als de CO2-stijging doorzet geeft dat dennenbomen een selectief voordeel ten opzichte van grassen en struikachtige planten.
Curtis Clark, Wikimedia Commons

Selectief voordeel

Deze resultaten hebben consequenties voor de verspreiding van grassen, struikachtige planten en dennenbomen als de concentratie CO2 in de komende jaren verder toeneemt. Alle soorten produceren meer zaden, maar bij dennenbomen gaat dat niet ten koste van de kwaliteit. Daardoor heeft de den een selectief voordeel ten opzichte van andere soorten. Way verwacht dat dennenbomen verschillende grassen en struikachtige planten zullen verdringen als de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer blijft stijgen.

Danielle Way presenteerde de resultaten van dit onderzoek op 3 augustus 2009 tijdens de jaarlijkse conferentie van de Ecological Society of America.

Zie ook

EU-bossen vertragen opwarming (Kennislinkartikel van Wageningen UR) Aflaatbomen tegen CO2-uitstoot (Kennislinkartikel)

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 04 augustus 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.