Je leest:

Delftse studentensatelliet gelanceerd

Delftse studentensatelliet gelanceerd

De nano-satelliet Delfi-C3, ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft, is vandaag succesvol gelanceerd. Om 5.53 uur is de raket met onder andere de Delftse studentensatelliet vanuit India gelanceerd. Om 8.45 uur zijn de eerste signalen van de satelliet in Californië opgevangen. Vandaag zal de satelliet nog een aantal keren over Nederland komen. Het grondstation bij de TU Delft kan de signalen van Delfi-C3 dan rechtstreeks ontvangen.

Vanaf 4.30 uur vanochtend verzamelden een veertigtal studenten, die meegewerkt hebben aan de bouw van de satelliet, zich bij het mission control center van de TU Delft. Ze werden een aantal uren in spanning gehouden tot het eerste verlossende signaal werd opgevangen door radioamateurs in de VS. De studenten volgende de lancering op de voet door middel van een videolink met India en een zelfgemaakte digitale wereldkaart waarop de positie van de satelliet te volgen was.

Tekening van de Delfi C3-cubesat in een baan om de aarde. Als de satelliet zich goed houdt in de barre omstandigheden buiten de dampkring wil de TU Delft in 2010 de opvolger Misat lanceren. bron: Wim Jongkind, faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek, TU Delft.

Joost Elstak, oud-student, meldde na de succesvolle lancering “opgelucht en enthousiast” te zijn. “Het is een bekroning van de anderhalf jaar dat ik aan het project werktte”. In het totaal zijn studenten een kleine drie jaar bezig geweest met de bouw van de satelliet. De Delfi-C3 is met een hoogte van slechts 34 cm, niet veel groter dan een pak melk. De gedachtegang is dat een aantal van deze kleine satellieten samen, in veel opzichten beter en goedkoper kan functioneren dan een gangbare, grote satelliet. Het doel van het Delfi-C3 project is om deze stelling te onderzoeken.

Het project is een samenwerkingsverband tussen de Delftse faculteiten Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (L&R) en Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI). Verder is een aantal hogescholen, Dutch Space, TNO Industrie en Techniek, SystematIC Design, NLR en MicroNed bij het project betrokken.

Het Delfi-C3 project is daarnaast een goede training voor TU-studenten én bedoeld om nieuwe ontwerpen van toepassingen in de satelliettechnologie uit te testen. Zo wordt op de ‘nanosatelliet’ een nieuw type zonnecel van Dutch Space getest op stevigheid en efficiëntie, het Thin Film Solar Cell Experiment. TNO heeft op Delfi-C3 een nieuwe zonnesensor gemonteerd, het Autonomous Wireless Sun Sensor Experiment.

Inmiddels is een nieuw studententeam van de TU Delft al bezig met de opvolger van de Delfi-C3, Delfi-n3Xt.

Dit artikel is een publicatie van TU Delta.
© TU Delta, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 28 april 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.