Je leest:

Delftse studenten grote winnaars van Amerikaanse race voor mensaangedreven onderzeeërs.

Delftse studenten grote winnaars van Amerikaanse race voor mensaangedreven onderzeeërs.

Auteur: | 5 juli 2005

Studenten van de Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft hebben de International Submarine Race gewonnen, een race van menskracht aangedreven onderzeeërs. Naast de overwinning in de categorie overall performance haalde het WASUB-team ook in diverse deelwedstrijden de hoogste podiumplaats.

Zo realiseerde Samuel IJsselmuiden met 12,78 km/h de hoogste topsnelheid voor een eenpersoons duikboot en wist Jodi Kooijman de slalom te winnen met een snelheid van 10,55 km/h. Kooijman realiseerde tevens het wereldsnelheidsrecord over een afstand van 100m: 12,13 km/h. Het Delftse team deed voor het eerst mee in deze internationale race waar Amerikaanse en Canadese universiteitsteams de concurrentie vormden.

De hoofdprijs ging vorige week naar de Delftse studenten. beeld: WASUB team

De technische jury bleek vorige week in het Naval Surface Warfare Center van de Amerikaanse marine in Maryland (VS) enorm onder de indruk van het feit dat het team deze onderzeeër in slechts drie maanden heeft gebouwd. Het team ging verder met de prijs voor beste verslag en presentatie aan de haal en kreeg van de concurrerende ploegen de Team Spirit Award.

De Delftse onderzeeër vlak voor de tewaterlating in het wedstrijdbassin (inzet). Beeld: WASUB team

De Delftse onderzeeër wordt aangedreven door een op zijn buik gepositioneerde fietser. Het Delftse team heeft een internationale samenstelling. Vier Belgen, een Zuid Afrikaan, een Italiaan en een Iraanse, maakten deel uit van het 21-tallig team. De International Submarine Race in het Amerikaanse Maryland begon in 1989 met als doel de onderwatertechnologie bij studenten te promoten. Bij deze snelheids- en slalomrace worden de door menskracht aangedreven onderzeeërs getest op stabiliteit, aandrijving en hydrodynamica.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 05 juli 2005

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink Agenda

NEMO Kennislink vertoont op deze plaats normaal gesproken wetenschappelijke activiteiten uit heel Nederland. Door de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus zal daarvan een groot gedeelte worden afgelast. Omdat we geen achterhaalde informatie willen verspreiden, laten we voorlopig geen activiteiten zien.
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.