Je leest:

Delftse high-tech

Delftse high-tech

Science Centre Delft opent haar deuren

Auteur: | 3 september 2010

Na twee jaar ontwerpen en bouwen, is het Science Centre Delft sinds 2 september open voor publiek. Het centrum moet “een kijkje in de Delftse techniekkeuken” geven. Oftewel, een heleboel mooie voorbeelden van Delftse high-tech.

Het moet gezegd, er werd flink uitgepakt bij de opening van het Science Centre Delft. Een rode loper met ernaast een mini orkestje, in de binnentuin een chique partytent en een heuse BN’er. Ook de marketingcampagne had haar werk goed gedaan, want het gebouw stond vol publiek. De mensen liepen nieuwsgierig rond en bekeken de exhibits die al open waren. En die zagen er al veelbelovend uit.

Spelen doe je samen

De exhibits moeten laten zien wat Delftse wetenschappers zoal bezighoud. Alleen dan niet de saaie publicaties en formules, maar spannende en verassende onderzoeken. Het lijkt een beetje een voorlichtingscampagne, maar het zij ze vergeven. Het doet namelijk ook aan als een grote speeltuin (als je van techniek houdt dan).

Van elke faculteit is wel iets te vinden: luchtvaart, bouwkunde, informatica, civiele techniek, ga zo maar door. Het leuke is echter dat het niet zo te onderscheiden is. De meeste exhibits zijn ‘vakoverstijgend’: een robot moet je niet alleen bouwen, maar ook programmeren en vormgeven. Dat laat zien dat verschillende studies vaak overlappen.

Interactieve tentoonstelling

De wortels van het Science Centre liggen in 1976, toen het Technisch Tentoonstellingscentrum (TTC) werd opgericht. Een groep ingenieurs wilden techniek en wetenschap aan een breder publiek presenteren. De tentoonstellingen liepen goed (sommigen zijn zelfs in het buitenland beland), maar in 1989 dreigde het TTC wegens bezuinigingen te sluiten.

Het TTC werd daarom in een andere vorm gegoten en in 1993 opende het particuliere Techniek Museum Delft. Dit museum kwam een aantal jaren later toch weer terecht bij de TU Delft. Het ging zich meer richten op scholen en jeugd, en het kreeg een rol binnen de studentenwerving.

In 2008 moest het pand van het Techniek Museum volgens afspraak met de gemeente echter worden ontruimd. Dit was het startsein voor Science Centre Delft. Het nieuwe centrum moet gaan draaien om inspiratie, creativiteit, actualiteit en échte interactie. Dus niet alleen kijken, maar vooral ook veel doen. Meehelpen eigenlijk, want studenten en onderzoekers zullen aan het werk zijn en het publiek is welkom om mee te denken en vragen te stellen. Daarnaast fungeren de bezoekers in veel gevallen als proefpersonen: een nieuwe serious game kan ter plekke getest en verbeterd worden.

Nauw betrokken doelgroep

Rond vijf uur verzoekt Ewout Genemans (bekend van de tv-programma’s Museumbende en Willem Wever) iedereen richting de open werkplaats te gaan. Een grote, vooralsnog lege ruimte met een podium en projectscherm. Het wordt er steeds voller en warmer en menig journalist heeft zijn of haar champagne al op voor er geproost gaat worden. Maar dat mag de pret niet drukken. Toen de grote werkplaats vrijwel vol stond, begon de opening. Hip als het centrum is, was ter introductie een kleine speelfilm opgenomen. Een stukje van de ‘Making of’ zie je hieronder.

De hoofdrollen waren weggelegd voor vijf van de ‘ietsenmakers’. Dat is een groep Delftse scholieren in de leeftijd van 9 tot 16 jaar die heeft meegeholpen het centrum vorm te geven. Want hoewel het centrum waarschijnlijk iedereen aanspreekt die een beetje van techniek houdt, is de doelgroep wel degelijk jeugd. De ‘ietsenmakers’ moesten erop toezien dat de exhibits goed pasten bij kinderen van basisschoolleeftijd en middelbare scholieren.

Paul Rullmann (College van Bestuur) vergeleek het Science Centre Delft met het Openluchtmuseum in Arnhem. Ook in Delft ervaar je hoe het er echt aan toe gaat. Alleen zie je dan geen vrouw die een visnet maakt, maar een wetenschapper die een robot in elkaar schroeft.
Flickr: Rob Kater

Ook mochten ze alle opstellingen uitvoerig testen en dat was in de speelfilm te zien. Terwijl ze op zoek waren naar een vermiste robot, werden alle exhibits flink op de proef gesteld. De robot zou de cruciale handeling verrichten tijdens de opening. In elke ruimte vonden ze chips (computerchips welteverstaan, want die vindt een robot lekker…) en daarmee wisten ze de robot op te sporen.

Een kijkje in de keuken

Het officiële gedeelte was aangebroken. Michael van der Meer (hoofd van het Science Centre) hield een korte toespraak, evenals Paul Rullmann van het College van Bestuur. Toen was het de beurt aan de robot. De ‘ietsenmakers’ onthulden een maquette van het Delftse centrum, met voor de ingang een piepklein lintje. Even aftellen (plus even wachten omdat het niet direct werkte) en de robot knipte het lintje door zodat het centrum werd geopend!

Nu kon iedereen op eigen houtje het Science Centre verkennen. Met behulp van de uitgedeelde wegwijzer was alles goed te vinden en overal stonden studenten in blauwe t-shirts klaar om je van informatie te voorzien. In de slideshow hieronder zie je wat foto’s.

Oeps: Onbekende tag `animatie’ met attributen {"id"=>"71091", “breedte”=>"580", “hoogte”=>"650", “titel”=>"Slideshow Science Centre Delft", “credits”=>"Marije Nieuwenhuizen"}

De foto’s geven je een idee van het centrum, maar er is nog veel meer. Zo is er nog een coole 3D/Virtual Reality -ruimte (nogal lastig te fotograferen) en een exhibit over techniek in de sportwereld. Ook zijn er een aantal zalen ingericht voor het geven van workshops en het houden van brainstormsessies. In één kamer zijn bijvoorbeeld de muren volledig bedekt met whiteboards zodat je zonder problemen op de muren kunt schrijven.

Hoewel het Science Centre Delft niet erg groot is (vergeleken met bijvoorbeeld het Science Center NEMO in Amsterdam), is het wel de moeite waard. Het aanbod is gevarieerd, er is goed nagedacht over de aankleding en de exhibits zijn heel toegankelijk. Ze laten zien dat high-tech dichterbij is dan je denkt.

Lees meer over wetenschap- en techniekmusea op Kennislink

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/nemo/techniekmuseum/wetenschapsmuseum/tentoonstelling/index.atom?m=of", “max”=>"7", “detail”=>"normaal"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 03 september 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.