Je leest:

‘Delftse bijbel’ online

‘Delftse bijbel’ online

Vanaf 18 juli is het oudste Nederlandstalige gedrukte boek, de “Delftse bijbel” uit 1477, voor iedereen digitaal beschikbaar. De Delftse bijbel werd bijna twee eeuwen eerder gedrukt dan de Statenvertaling uit 1637. De digitalisering van de Delftse bijbel is het tweede resultaat van het grootste letterkundige vrijwilligersproject van Nederland.

Inden beghin sciep god hemel ende aerde.” Zo begint de Delftse bijbel, het oudste drukwerk in het Nederlands. De zetters en drukkers zijn minimaal twee jaar bezig geweest met de Delftse bijbel. Het werk bestaat uit het Oude Testament zonder de Psalmen. Het is onbekend wie verantwoordelijk is geweest voor de vertaling. Bijna twee eeuwen na de druk van de Delftse bijbel werd de tekst gebruikt door de Statenvertalers, die de gezaghebbende Statenvertaling produceerden. De Delftse bijbel beslaat 1281 pagina’s, gebonden in twee delen, met bijna 640.000 woorden. De onervarenheid met het zetten blijkt uit het grote aantal zetfouten. Van de Delftse bijbel zijn 250 exemplaren gedrukt, waarvan ongeveer 50 exemplaren bewaard zijn gebleven.

Bladzijde uit de Delftse bijbel, het oudste drukwerk in het Nederlands.

Vrijwilligers

De digitalisering van de Delftse bijbel is het tweede resultaat van het grootste letterkundige vrijwilligersproject dat Nederland tot nu toe heeft gekend. Het Bijbeldigitaliseringsproject is van start gegaan in juni 2007, toen dr. Nicoline van der Sijs in enkele kranten en via andere media een oproep deed om mee te werken aan het digitaliseren van de Statenvertaling uit 1637, waarop massaal is gereageerd. De complete tekst van de Statenvertaling werd in mei op internet geplaatst. Ook andere werken zijn zo te vinden, zoals het het Vroegmiddelnederlands Woordenboek (13e eeuw) en het Woordenboek der Nederlandsche Taal (ca. 1550 – 1976).

Dit artikel is een publicatie van Instituut voor Nederlandse Lexicologie.
© Instituut voor Nederlandse Lexicologie, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 17 juli 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.